TB Wonen
Image default
Aanbiedingen

Dit zijn de verschillende soorten raamdecoratie

Er was een tijd dat in ieder huis schuifgordijnen voor de ramen hingen. Dit soort raamdecoratie bestaat nog steeds, er zijn echter veel nieuwe opties geïntroduceerd met vernieuwend design of met een innovatieve manier van bediening. Wat de mogelijkheden zijn en welke voordelen ieder type raamdecoratie biedt bekijken we op deze pagina.

 

Welke soorten raamdecoratie zijn er te koop?

Er is veel te koop op het gebied van raamdecoraties. Zo kun je voor iedere kamer in huis de beste keuze maken. Door de vele keuzemogelijkheden loop je wel het risico dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Dit zijn de 7 meest populaire opties op het moment met in het kort een opsomming van de meest opvallende kenmerken:

 

  1. Schuifgordijnen: Dit is het traditionele horizontaal schuivende gordijn. Ze worden meestal met een enkele of dubbele plooi gemaakt omdat het materiaal dan mooier valt. Dit zorgt voor een goede akoestische demping maar het kan wel meer kleine stofdeeltjes opleveren. Om vlekken en rek te voorkomen is het verstandig om de rails te voorzien van een elektrisch schuifsysteem.

  2. Plissegordijnen: Dit is momenteel de meest trendy vorm van raamdecoratie. Er is onderscheid te maken tussen een enkele laag stof of dubbele laag. Met name de honingraat gordijnen zien er prachtig uit en bieden door de luchtkamers extra isolatie. Het unieke kenmerk is het openen aan zowel de onderzijde als bovenzijde wat meer mogelijkheden biedt bij het bepalen van de lichtinval.

  3. Jaloezieën: Naast de traditionele materialen aluminum en kunststof zie je steeds vaker jaloezieën van duurzaam hout of bamboe. Jaloezieën geven je meer controle over het invallend licht en privacy, zeker in combinatie met een elektrisch systeem en afstandsbediening zul je snel alle voordelen van deze raamdecoratie ontdekken.

  4. Lamellen: Dit is een verticaal georiënteerde vorm van jaloezieën. Ook ditmaal kun je spelen met licht door de lamellen voor een deel te openen of sluiten. De draaihoek van de lamellen helpt de inkijk te verminderen.

  5. Vouwgordijnen: Het vouwgordijn behoort tot de oudste verticaal georiënteerde soorten raamdecoratie. Het is niet langer de meest populaire optie maar voor een natuurlijke uitstraling is dit nog steeds een mooie keuze.

  6. Rolgordijnen: Strak, neutraal en zonder fratsen, dat is in het kort het rolgordijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig premium materialen leverbaar met luxueuze tinten waarmee dit voorheen ‘saaie’ rolgordijn een complete make-over heeft gekregen.

  7. Duo rolgordijnen: Als jaloezieën en rolgordijnen een kindje zouden krijgen dan was het resultaat duo rolgordijnen. Alle voordelen van deze twee soorten raamdecoratie zonder de nadelen, dat klinkt goed!

 

In principe is ieder type raamdecoratie te automatiseren, zowel bij aanschaf als achteraf. Het biedt wel voordeel om direct voor een oplossing te kiezen waarbij alle elementen op elkaar zijn afgestemd.

 

Slimmer wonen

Neem de volgende stap in huisautomatisering en bekijk de mogelijkheden op Somfy.be. Het hart, of beter gezegd het brein van deze lijn producten is de TaHoma Switch. Dit is een kastje met bijbehorende app die je meerdere producten en toepassingen met elkaar laat verbinden. Het mooiste hiervan is dat de keuze niet beperkt is tot de Somfy productlijn. Zo kun je ook Hue lampen of Sonos luidsprekers koppelen voor een slimme woning. Raamdecoratie behoort samen met licht en geluid tot de meest populaire vormen van huisautomatisering.