TB Wonen
Image default
Aanbiedingen

Hoe werken robotgrasmaaiers?

Robotgrasmaaiers zijn een veel besproken onderwerp in de wereld van tuinieren en landschapsarchitectuur. Deze geautomatiseerde machines nemen veel werk uit handen van tuinliefhebbers en professionals en bieden een nieuwe manier om gras te maaien. In dit artikel wordt uitgelegd hoe robotgrasmaaiers precies werken en wat de verschillende onderdelen en functies zijn.

Werking van robotgrasmaaiers

Robotgrasmaaiers werken op basis van sensoren en algoritmen. Het grasveld wordt door de robot in kaart gebracht en de hoogte van het gras wordt bepaald. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om een effectieve en efficiënte manier van maaien te bepalen. De robot beweegt zich dan automatisch over het gazon en maait het gras.

Sensoren

Er zijn verschillende soorten sensoren die in robotgrasmaaiers zijn ingebouwd. Deze sensoren zijn onder meer afstandssensoren, hoogtesensoren en obstakelsensoren. Afstandssensoren helpen de robot om de afstand tot obstakels te bepalen en om te navigeren. Hoogtesensoren bepalen de hoogte van het gras en de obstakelsensoren helpen de robot om obstakels te detecteren en te ontwijken.

Navigatie- en Maaisysteem

Een belangrijk onderdeel van een robotgrasmaaier is het navigatie- en maaisysteem. Het navigatiesysteem bepaalt de route die de robot moet volgen om het gras te maaien en het maaisysteem bepaalt hoe het gras moet worden gemaaid. Bovendien regelt het maaisysteem de hoogte van de messen en de snelheid van het maaisysteem.

Batterij en Oplaadsysteem

De meeste robotgrasmaaiers werken op batterijen en hebben een oplaadsysteem. Dit betekent dat de robot automatisch terugkeert naar de oplaadbasis wanneer de batterij leeg is. Het oplaadsysteem zorgt ervoor dat de batterij weer volledig opgeladen is voor de volgende maaisessie.

Stappen van het maaien

  1. Installeren: Voordat een robotgrasmaaier in gebruik genomen kan worden, dient hij op de juiste manier te worden geïnstalleerd. Dit betekent dat de afbakening van de gebruiker moet worden bepaald, zoals de gebieden waar het gras mag worden gemaaid en de gebieden die verboden zijn.

  2. Opladen: Voordat de robotgrasmaaier aan het werk gaat, moet hij volledig worden opgeladen. Dit proces duurt meestal enkele uren.

  3. Kaartsysteem: Zodra de robotgrasmaaier is opgeladen, zal hij zijn omgeving scannen en een kaart van het grasveld creëren. Dit gebeurt met behulp van sensoren en GPS.

  4. Maaien: Na het creëren van een kaart van het grasveld, zal de robotgrasmaaier beginnen met maaien. Hij volgt een patroon en maait het gras tot de gewenste lengte. Tijdens het maaien worden de sensoren gebruikt om obstakels te detecteren en om te voorkomen dat de robotgrasmaaier in verboden gebieden komt.

  5. Opladen: Zodra de robotgrasmaaier klaar is met maaien, keert hij automatisch terug naar het oplaadpunt. Hier wordt hij opgeladen en klaargemaakt voor de volgende maaisessie.

 

https://www.365smart.nl/