TB Wonen
Image default
Badkamer

Waarom is hard water schadelijk voor jouw badkamer

Water is water, toch? Het water waarmee we schoonmaken, drinken en baden kan immers niet veel anders zijn dan dat van onze buren. Wat is het verschil tussen hard en zacht water? De waarheid is dat we niet altijd veel tijd besteden aan het nadenken over de fundamentele verschillen in het water dat we gebruiken. Hoewel er een klein verschil in smaak of gevoel van het water zelf kan zijn, is het misschien niet genoeg om je te laten nadenken waarom water niet allemaal hetzelfde is.

Hard water en zacht water zijn twee heel verschillende soorten water. Maar hoe weet je nu welk type je in huis hebt of wat het verschil is? Lees verder voor meer informatie over hard en zacht water.

Wat is hard water?

Terwijl water van de bron naar jouw kraan stroomt, kan het onderweg minuscule deeltjes verzamelen. Als deze deeltjes hardheidsmineralen (calcium en magnesium om precies te zijn) in grote hoeveelheden bevatten, wordt het water hard. Hoe meer van deze mineralen aanwezig zijn, hoe hoger het water komt te staan ​​op de waterhardheidsschaal.

Volgens de experts bestaat hard water in een aanzienlijk deel van Europa.  Van bergbeekjes tot verouderde waterinfrastructuur, er kunnen mineralen door jouw kranen, douchekoppen en kranen stromen.

Is hard water slecht voor jou?

Het goede nieuws is dat hard water je niet schaadt als je het drinkt, hoewel je bijzonder sterke smaken kunt opmerken, afhankelijk van hoe hard je water is. Volgens het National Institute of Health kan het drinken van hard water zelfs gezond voor je zijn, omdat essentiële mineralen al in je waterbron zijn opgenomen. Hoewel hard water je misschien niet actief schaadt wanneer het wordt ingenomen, kan het ernstige schade aanrichten aan jouw haar, jouw huid en jouw badkamer.

Hard water kan:

Beschadigen van je haar en droog je huid: Wanneer hard water in contact komt met je lichaam, kan het natuurlijk voorkomende oliën strippen en je huid en haar bedekken met minerale opbouw. Het kan zijn dat je niet schoner voelt, zelfs niet na het schrobben met shampoo en zeep. Haar kan stug en slap worden en zelfs gemakkelijker uitvallen. Huidaandoeningen kunnen verergeren bij direct en voortdurend contact met de mineralen in hard water.

Laat vlekken en resten achter: als hard water op oppervlakken terechtkomt, zich verzamelt op douchekoppen en deuren en opdroogt op borden, laat het verdampende water een schilferig uitziend sediment achter. Je ziet het misschien op jouw gewassen bestek en borden met een witte film of vlekken. Waar water in aanraking komt, kunnen er strepen achterblijven. Het residu achtergelaten door hard water is niet alleen lelijk; het kan ook leiden tot extra tijd en geld besteed aan schoonmaken.

Beschadiging van leidingen en apparaten: Ophoping van sediment kan leiden tot kostbare en tijdrovende reparaties. Wanneer hard water in contact komt met leidingen en apparaten, kunnen de mineralen verstoppen, waardoor de leidingen en afsluiters kapot gaan. Jouw koelkast, wasmachine en andere producten uit de badkamer kunnen door hard water een kortere levensduur hebben. Mineralen in hard water zijn hard en minuscuul sediment kan een veel groter probleem vormen voor jou en jouw huis.

https://www.badkamerplanet.nl/