TB Wonen
Image default
Beurzen en evenementen

Modelspoorbanen – Wat zijn busdraden in modelspoorbanen?

De term “busdraad” is vaak verwarrend voor degenen die geen modelspoorders zijn, maar het verwijst in feite naar een paar draden die stroom rond een lay-out dragen. De voedingsdraden kunnen op elk punt langs het spoor op deze draden worden aangesloten en ze worden gebruikt om accessoires en schakelaars van stroom te voorzien. Ze moeten dezelfde kleur hebben als de track en ze kunnen worden gescheiden voor eenvoudige tracering.

Wanneer u busdraad gebruikt, moet u ervoor zorgen dat u voldoende van elk type hebt. In een modelspoorbaan is het belangrijk om te onthouden dat één busdraad altijd twee afzonderlijke sporen moet verbinden. Elke track moet met de volgende worden verbonden door kleinere voedingsdraden. Wanneer u een cirkel van spoor construeert, moet u ervoor zorgen dat de schrijnwerkers in de buurt van de busdraad worden geplaatst en plaats ze op gelijke afstand van de controllerfeeds.

Draad is er in veel verschillende maten en de grootte van elke draad moet worden gebaseerd op de grootte van de lay-out. Een kleine lay-out heeft een draadmeter van 1,29 mm nodig, terwijl een middelgrote lay-out een draadmeter van 1,62 mm moet gebruiken. Een lange baan moet een draadspoor van 2,5 mm gebruiken. In een grotere lay-out zijn gestrande draden gemakkelijker aan de rails te solderen en veelzijdiger.

De diameter van de draad moet zorgvuldig worden gekozen. De juiste maat kan het bedradingsproces eenvoudiger en goedkoper maken. Daarnaast verhoogt het ook de flexibiliteit van de circuits. Een kleinere draad kan op een veel eenvoudigere manier aan de rails worden gesoldeerd dan dezelfde draadgrootte in een grote lay-out. Het kiezen van het juiste type busdraad is dus essentieel voor het bouwen van een hoogwaardige modelspoorbaan.

Naast de soorten busdraad, moet u de typen overwegen. U moet het juiste type kiezen voor uw lay-out en lengte. Er zijn tientallen maten en vormen om uit te kiezen, dus het is belangrijk om te weten welke bij uw lay-out passen. Net als in het echte leven moet de bedrading van bussen zorgvuldig worden afgestemd op de modelspoorschaal. Dit zorgt ervoor dat uw treinen lange tijd soepel rijden.

De draden zijn meestal gedraaid voor minder interferentie, maar ze zijn moeilijker om druppeldraden aan te sluiten. Als u zelf uw modelspoor bouwt, is het belangrijk om de juiste grootte van de draden te kennen die u nodig heeft. Hoe kleiner de diameter, hoe groter de meter. Het is echter essentieel om te onthouden dat hoe groter de draad, hoe efficiënter deze is. In tegenstelling tot de onderste draden, hoe groter de bussen zijn.

 

Kom er ook achter hoe je zelf een modelspoorbaan bouwt