TB Wonen
Image default
Bouwen en verbouwen

Draagkracht dak berekenen

Draagkracht van uw dak berekenen

Een rekenmachine kan u vertellen hoeveel druk een dak van buitenaf kan verdragen. Dakopleggingen verschillen naargelang het om platte of hellende daken gaat. Ligt de hellingshoek van het dak tussen 0 en 15 graden? Dan wordt de variabele druk van de factor materiaal en mensen gesteld op 1 kN/m2.

Is de dakhelling meer dan 15 graden? Dan is het 4 kN/m2 + 0,2 voor elke graad dakhelling. Bij sneeuwval moet ook rekening worden gehouden met de draagkracht. Dit levert een minimumwaarde op van 70 kg/m2, wat neerkomt op 0,7 kN/m2 gerekend per m2.

Berekenen van draagkracht plat dak

Omdat de wind zuigkrachten genereert op een plat dak, is het van cruciaal belang hier meer over te begrijpen. De neerwaartse kracht van de wind moet kleiner zijn dan het gewicht van het dak. Anders kan uw dak eraf worden getild. De spanwijdte, de breedte en de uitkraging worden allemaal in aanmerking genomen bij de berekening hiervan.

Berekenen van dakbelasting

De belasting van een dak wordt in twee categorieën verdeeld: permanent en variabel.

  • De permanente belasting is het gewicht van de draagconstructie, het dakbeschot, de dakbedekkingen en de eventuele ballastlaag.
  • Veranderlijke belasting: Dit deel heeft betrekking op regen, sneeuw, windbelasting, mensen, producten en diensten (b.v. zonnepanelen).

De winddruk kan verschillen naargelang de hoogte van het huis en uw woonruimte. Deze varieert van 0,46 tot 1,90 kN/m2.

Voor sneeuwbelasting wordt een typische waarde van 0,7 kN/m2 gebruikt. Het hoogste veiligheidsniveau vereist een sneeuwbelasting van 0,84 kN/m2.

Het vermijden van overstromingen is eenvoudig met noodafvoeren. Het kan helpen om te voorkomen dat uw dak gaat verzakken als u noodafvoeren gebruikt tijdens een hevige regenbui of verstopte stormafvoeren.

Belastbaarheid van een plat dak

De capaciteit van een plat dak wordt voor elk dak anders bepaald. Het gaat niet om één methode, het gaat om een aantal factoren.

De ontwerpen zijn gebaseerd op buig- en treksterkte, alsmede op afschuifsterkte. De overspanningslengte, het materiaal, de afstanden tussen de overspanningen en het dakgewicht hebben allemaal een invloed. Bovendien wordt gerekend met statische en dynamische belasting.

Het is een goed idee om een niet-geselecteerde dakinspectie te plannen, zodat u een volledige schatting van het draagvermogen van uw dak kunt krijgen.

Hoe bereken ik de draagkracht?

Voor een dakhelling van 0 tot 15 graden wordt de variabele belasting vastgesteld op 1 kN/m2. Voor daken met een dakhelling van meer dan 15 graden wordt 4 kN/m2 + 0,2 extra in graden per dakhelling gebruikt.

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is?

De snelste methode om erachter te komen of uw dak gezond is of niet, is via een dakinspectie. Dakdekkers zijn ervaren en geschoold. Bij Dakdekker Leiden mag u een gratis en vrijblijvende dakinspectie laten uitvoeren!

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Een zonnepaneel met een onderstel weegt tussen de 20 en 25 kg. De constructietekeningen zijn meestal niet meer bruikbaar. Daarom is het raadzaam om een dakinspectie te laten uitvoeren. Op die manier kunt u rustig slapen in de wetenschap dat u veilig bent voor allerlei gevaren.

Zelf berekenen van dikte en gewicht dak

Het is haalbaar om zelf de dikte van een dak te berekenen, maar dit hangt ook af van het soort dak dat u heeft. Wij krijgen veel vragen over hoe je de dikte van een groendak kunt berekenen. We willen dit graag verduidelijken aan de hand van een tabel hieronder. We moeten echter benadrukken dat deze metingen verwijzen naar de minimale balkmaat die nodig is voor een overspanning van muur tot muur om een groendak te ondersteunen (zie tabel in onze blog op onze website).

In de tabel is verondersteld dat de hart-op-hart afstand tussen de balken niet meer dan 61 cm bedraagt. Verder is aangenomen dat de balken zijn omwikkeld met 18 millimeter plaatmateriaal. De hoogte van de ligger blijkt in de eerste plaats bepalend te zijn voor de draagkracht.

U hebt ongetwijfeld heel wat vragen over hoe u de dikte van een ander dak moet meten. We willen benadrukken dat de waarden die we op deze pagina geven louter indicatief zijn, aangezien niet elk dak gebouwd is met hetzelfde materiaal, dezelfde leeftijd, of dezelfde huidige staat. Daarom raden wij u altijd aan om voor de zekerheid een deskundige dakdekker in te schakelen om dergelijke berekeningen uit te voeren.

In dit geval moet u het gewicht van grind toevoegen, dus zorg ervoor dat u de juiste soort gebruikt. Houd bij de berekening van het gewicht van uw dak ook rekening met het weer in Leiden. Sneeuwval en regen kunnen het gewicht van uw dak verhogen, vooral als het meer water absorbeert.

Het is ook van cruciaal belang om de minimale balkgrootte te begrijpen die nodig is om een groendak te ondersteunen, evenals het gewicht per m2 van groendaken. De volgende zijn typische richtlijnen (zie tabel in blog op onze website).

Omdat het type groendak sterk kan verschillen, is het een goed idee om bij de aanbieder te informeren naar de voorgeschiedenis. Als u er nog niet uit bent, kan een professioneel dakdekkersbedrijf u helpen. Bent u vastgelopen? Een vakkundige dakdekker kan u vaak helpen.

Hoewel wij u kunnen adviseren met welke gewichten en afmetingen u rekening moet houden, kunnen wij dat nooit op afstand doen. Elk dak is uniek, met zijn eigen huidige staat. Daarom is het van vitaal belang geen grote reparaties aan uw dak uit te voeren voordat u het advies van een expert hebt ingewonnen.

Afgezien van het feit dat het gevaarlijk kan zijn, kan het veranderen van uw dak zonder de regels van de stad te volgen vergunningen vereisen, iets wat we in uw scenario niet met werkelijke precisie kunnen bepalen. Dakdekker Leiden helpt u hier graag bij!

https://www.dakdekkers-vanleeuwen.nl/dakdekker-leiden/