TB Wonen
Image default
Doe-het-zelf

5 praktische tips voor glanzende ramen

Als je ramen schoon zijn, ziet je huis er meteen anders uit. Het is alleen jammer dat je na het wassen van je ramen vaak nog hinderlijke strepen ziet. Hoe kun je dat nu voorkomen en wat zijn de beste tips voor glanzend schone ramen? Wij vroegen het de Glazenwasser Almelo.

Wat zijn de vragen van mensen die zelf hun ramen wassen?

Als de Glazenwasser Almelo zijn werk doet, ziet het er heel eenvoudig uit. Met gerichte bewegingen maakt hij de ramen schoon. En daarbij maakt het niet uit op welke hoogte de ramen zich bevinden, want ook op de ladder voelt hij zich thuis. Ervaring in het ramen wassen speelt daarbij natuurlijk een rol, maar toch kun je, ook als particulier, al schone ramen krijgen als je werkt met de onderstaande tips van de Glazenwasser Almelo.

Tip 1. Kies het goede moment om ramen te wassen

Een warme, zonnige dag nodigt vaak uit om je ramen te gaan wassen. Toch is dat volgens de Glazenwasser Almelo niet het beste moment. Door de spiegeling van de zon en de lichtweerkaatsing zie je niet goed wat je doet. De kans op strepen is daardoor groot. Bovendien droogt het water door de warmte van de zon snel op. Dit kan tevens strepen tot gevolg hebben. De Glazenwasser Almelo adviseert dan ook je ramen bij bewolkt weer te wassen. Het kan zelfs als het een beetje motregent.

Tip 2. Gebruik de juiste materialen

De Glazenwasser Almelo benadrukt dat het materiaal waar je mee werkt, ook van invloed is op het resultaat. Zorg dus voor een schone spons en zeem en een wisser waarvan het rubber nog intact is. Houd een borstel bij de hand om spinnenwebben en ander vuil weg te kunnen halen. Heb je hoge ramen? Denk dan aan een krukje of een trapje zodat je ook bij de bovenkant van het raam kan. 

Tip 3. Werk in de juist volgorde

Heb je meerdere verdiepingen in je huis en kun je er gemakkelijk bij om ook de ramen op de eerste etage te wassen? De Glazenwasser Almelo adviseert om altijd te beginnen met de hoogstgelegen ramen. Als er dan water druppelt op de ramen eronder, neem je dat in een moeite mee als de benedenverdieping aan de beurt is. Voordat je begint, maak je eerst alle ramen, kozijnen en vensterbanken stof- en vuilvrij.

Tip 4. Neem de tijd voor het ramen wassen

De kans is groot dat je naar buiten kijkt en ineens besluit dat de ramen gewassen moeten worden. Dat is volgens de Glazenwasser Almelo niet altijd verstandig. Want in de haast zie je dingen over het hoofd en is de kans op strepen dus ook groter. Neem de tijd, zodat je ook alle ramen van je huis in een wasbeurt kunt schoonmaken, voor het beste resultaat.

Tip 5. Wat je moet vermijden tijdens het ramen wassen

Tot slot heeft de Glazenwasser Almelo nog een belangrijke tip: gebruik geen spiritus om je ramen te wassen. Dit geeft een blauwe gloed aan het glas die niet meer weggaat. In plaats daarvan voeg je wat afwasmiddel aan het water toe om het glas te ontvetten.