TB Wonen
Image default
Doe-het-zelf

Creatief in de klas

Waarom is creativiteit belangrijk?

De term creativiteit wordt vaak gebruikt in allerlei diverse contexten. Of het nu gaat om een huis-tuin-en-keuken oplossing voor iets waarbij je iets verder moet nadenken dan je neus lang is, een vereiste kwaliteit in een vacature omdat je flexibel moet zijn of wanneer we het hebben over kunsteducatie: zoals nu! Creativiteit heeft allerlei vormen, juist omdat het gaat over nieuwe dingen bedenken en nieuwe verbanden leggen. Deze manier van denken of dit talent is steeds belangrijker in de wereld. Waar vroeger alles heel gestructureerd was en veel ging volgens tradities en ‘zoals het hoort’, zijn we in de moderne wereld onderhevig aan continue ontwikkelingen en veranderingen. Wij mensen moeten daarop in kunnen spelen, en dat begint bij goed onderwijs!

Creativiteit en leerlingen

Gelukkig doen scholen hun uiterste best om de leerlingen wat creativiteit bij te brengen en hun creativiteit te stimuleren. Op middelbare scholen bijvoorbeeld door CKV. Wat is ckv? CKV is culturele en kunstzinnige vorming, een vereist eindexamen onderdeel dat de leerlingen van mavo, havo en vwo moeten afronden willen ze hun diploma halen. Hartstikke belangrijk! Want door dit vak komen ze in aanraking met allerlei kunst en cultuur uitingen. Het mooie hieraan is dat dit activiteiten zijn waarbij ze even outside the box mogen denken en wat dus hun creativiteit stimuleert.

Van kleins af aan al creatief

Sommige leerlingen zijn nu eenmaal creatiever dan anderen. Dat werkt in principe hetzelfde als met rekenen, niet iedereen kan overal goed in zijn. Gelukkig maar! Zo zijn we allemaal eigen individuen. Belangrijk wel is dat iedereen aan een bepaalde basis wordt geïntroduceerd, of je er nu aanleg voor hebt of niet. We rekenen niet alleen met de leerlingen die hier sterk in zijn, dus we doen ook niet alleen kunsteducatie met de leerlingen die creatief zijn. Want voor beide geldt: je kunt het leren! Het volgen van een creatieve workshop met kinderen is bijvoorbeeld een manier. Boek nu je workshops bij Grote Broer of Kleinkunstig en laat de creativiteit van de leerlingen de vrije loop!

https://www.kleinkunstig.nl