TB Wonen
Image default
Energie en verwarming

Energie besparen, je thermostaat kraan afstellen

Energie besparen door de thermostaat kraan correct af te stellen

De foto toont een man die voor een kachel zit, tevreden omdat hij stookkosten bespaart door de thermostaat goed in te stellen.

Thermostaten regelen zichzelf via de temperatuursensor en voorkomen meestal onnodige verwarming. Dit bespaart energie en voorkomt hoge stookkosten. Als de zon ’s middags het huis binnen schijnt, zorgt deze voor gratis warmte. De temperatuursensor detecteert de stijgende temperatuur in de ruimte en sluit de radiatorkraan. Pas als de kracht van de zon is uitgewerkt en het huis weer afkoelt, gaat de klep weer open tot het ingestelde niveau op de verwarming.

Ook als je er rekening mee houdt dat niet elke ruimte op een hoog niveau hoeft te worden ingesteld op de thermostaat kraan, kun je besparen op stookkosten. Elke regel die je op de thermostaatstand lager zet, betekent een graad minder dat er verwarmd wordt. Dit komt overeen met ongeveer 6 procent energiebesparing. Bij het afstellen van de klep op de kachel moet echter met enkele factoren rekening worden gehouden, bijvoorbeeld volledig uitschakelen tijdens gebruik bespaart geen energie.

 

Bij het instellen van de cv thermostaat op het verwarmingssysteem zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden:

Om stookkosten te besparen door de  modulerende thermostaat kraan correct af te stellen, moeten bij het hanteren enkele punten in acht worden genomen. De verwarming moet vrij zijn om warmteontwikkeling te voorkomen en om de temperatuurinstelling aan de ruimte aan te passen. Als er meerdere kachels in dezelfde ruimte zijn, moet u er ook voor zorgen dat ze allemaal op hetzelfde temperatuurniveau zijn ingesteld. Ook het correct in- en uitschakelen van de verwarming en de instellingen bij afwezigheid kan energie en dus stookkosten besparen. 

Warmt een hogere stand op de radiator thermostaat sneller op?

Op koude dagen wil je dat de radiator snel opwarmt en dat je kunt opwarmen. Velen maken de fout om de thermostaatkop naar niveau vijf te draaien, in de veronderstelling dat deze sneller zou opwarmen. Dit is echter niet het geval.

Als de kamertemperatuur in de woonkamer een aangename 20 graden is, warmt de verwarming niet sneller op door de thermostaat op 28 graden te zetten. De tijd die nodig is om de gewenste temperatuur te bereiken blijft gelijk. Het hogere niveau verbruikt alleen langer en meer energie.Gerelateerde artikelen

Open haard in Apeldoorn