TB Wonen
Image default
Geldzaken

Hulp bij belastingzaken: vermijd onnodige stress

Een groot deel van de Nederlanders ziet er elk jaar weer als een berg tegenop: belastingaangifte doen. Ook de beroemde blauwe enveloppen zijn voor menig persoon angstaanjagend. De reputatie van de Belastingdienst is er de afgelopen jaren niet op vooruit gegaan, mede door schandalen zoals de Toeslagenaffaire. Heb je naast je eigen woning geen bezittingen en ben je in loondienst, dan is er niet zo veel aan de hand. Je hoeft, bij wijze van spreken, niet veel meer te doen dan een digitale handtekening zetten onder de reeds ingevulde aangifte. Als jouw omstandigheden afwijken van de algemeen geldende norm, dan wordt het lastiger en is het geen slecht idee om hulp te zoeken.  

Een accountant inschakelen

Als particulier zijn er een heel aantal omstandigheden, waarbij een beetje hulp bij het invullen van de belastingaangifte je uit de problemen kan houden, of wellicht zelfs voordelen kan opleveren.  Bijvoorbeeld als je naast je baan in loondienst als zzp´er werkt, een woning in het buitenland bezit of tijdens een jaar verschillende werkgevers hebt gehad. Natuurlijk kun je als particulier de Belastingtelefoon bellen voor advies. Maar wil je echt alle mogelijke problemen vermijden, schakel dan een accountant in. Je loop dan niet het risico dat je vergeet iets aan te geven waarover je later een aanslag krijgt. Bovendien kan een accountant je ook op de hoogte brengen van mogelijke belastingvoordelen waar je je zelf niet eens bewust van was. Het geld dat je aan zo´n accountant besteedt, compenseer je door minder belasting te betalen of misschien zelfs wel door terug te krijgen!

Een belastingadvocaat inschakelen

Soms ben je ongewild in een conflict met de Belastingdienst beland. Dit kan zijn omdat je iets op een andere manier hebt geïnterpreteerd, bepaalde regels niet hebt gevolgd of er sprake is van een meningsverschil. Je vindt bijvoorbeeld dat er een fout is gemaakt bij een berekening, dat je een te hoge aanslag hebt gehad of dat je onterecht een boete hebt gekregen. Een belastingadvocaat is goed op de hoogte van alle regels omtrent het fiscaal recht en kan je goed bijstaan. Ontvang je een torenhoge afrekening die je niet kunt terecht vindt? Laat dan eerst een belastingadvocaat uitzoeken of het klopt, en mocht dit daadwerkelijk het geval zijn, of er een betalingsregeling getroffen kan worden. Zij kunnen je adviseren, maar bijvoorbeeld ook bijstaan bij het opstellen van een bezwaarschrift, zodat je de juiste toon en opzet gebruikt.

Waarom hulp inschakelen 

Het tijdig inschakelen van hulp bij belastingzaken kan een hoop problemen en stress voorkomen. Zowel de belastingadvocaat als de accountant werken discreet en bieden praktische oplossingen op maat aan. Geef deze klus uit handen, en het zal je veel onnodige stress en kopzorgen besparen.