TB Wonen
Image default
Slaapkamer

Welke soorten elektrische dekens zijn er voor de winter?

We zijn momenteel allemaal met de winter bezig en we zoeken alternatieve manieren om het warmer te krijgen in huis. Naast een open haard, houtkachel en warme deken op de bank is er ook nog de elektrische deken die weer populair is geworden. Maar welke soorten elektrische dekens zijn er nu eigenlijk en wat zijn veelgestelde vragen hierover. Lees het in dit artikel.

Onderdekens

Onderdekens werken een beetje als matrastoppers en worden meestal geleverd met elastische banden of als hoeslaken zodat u ze aan uw bed kunt bevestigen en erop kunt wegdromen. Vele kunnen tot acht uur achtereen werken, zodat u de hele nacht warm blijft.

Overdekte dekens en spreien

Overdekte dekens daarentegen zijn dekens om je onder op te krullen; ze zijn veelzijdiger omdat je ze op de bank kunt gebruiken of zelfs achter je bureau als je thuis werkt. Sommige lijken zelfs op een wollige deken, voelen extra zacht aan tegen de huid en zien er goed uit als u ze in de woonkamer laat liggen. De meeste dekens die wij hebben geprobeerd, hebben echter een kortere werkingsduur de meeste gaan na drie uur uit.

Draagbare elektrische dekens of verwarmde poncho’s

Tot slot hebben we een elektrische deken getest die u kunt dragen als een poncho om de warmte vast te houden. Afgezien van de ontwerpkenmerken die ze draagbaar maken, werken deze poncho’s op vrijwel dezelfde manier als elektrische plaids, met een temperatuurbereik en een timer.

 

Kenmerken elektrische deken

Alle elektrische dekens hebben verschillende warmtezones en warmte-instellingen en sommige hebben ook extra voetwarmte.

Met de dubbele bediening kunt u de instellingen ’s nachts aanpassen zonder uw partner te storen. De dekens die hierover beschikken, vaak vanaf de dubbele maat, hebben een linker- en rechterzone, zodat u de instellingen kunt aanpassen als u met z’n tweeën in bed ligt.

 

Zijn elektrische dekens veilig?

Alle verwarmde dekens hebben een automatische uitschakeling, die de deken na een bepaalde tijd uitschakelt, zodat de kans op ongelukken minimaal is.

Bij sommige dekens kunt u zelfs kiezen hoe lang de deken moet werken, dankzij handige ingebouwde timers.

Controleer altijd de richtlijnen van de fabrikant om er zeker van te zijn dat het ook voor u geschikt is.

 

Hoeveel elektriciteit gebruiken elektrische dekens?

Gezien het huidige economische klimaat is het begrijpelijk dat u op zoek bent naar meer kosteneffectieve manieren om warm te blijven en te besparen op uw verwarmingsrekening. Elektrische dekens kunnen hierbij van pas komen, omdat ze steeds energiezuiniger worden.

Onderdekens kunnen bijvoorbeeld tot acht uur werken, dus u kunt hiervoor ’s nachts kiezen in plaats van voor de centrale verwarming, terwijl een gooi u warm kan houden als u thuis werkt.

Als onderdeel van onze tests hebben we gemeten hoeveel energie elke deken verbruikt en dus hoeveel het gebruik ervan kost. We deden dit op de laagste stand voor de maximale gebruikstijd van elke deken acht uur voor onderdekens en drie uur voor plaids. Alle prijzen zijn gebaseerd op de elektriciteitsprijs die door de regering is gemaximeerd op 0,50 Euro/kwh.

Onderdekens met dubbele bediening worden aan beide zijden aangesloten, wat betekent dat ze dubbel zoveel elektriciteit kunnen verbruiken als dekens met enkele bediening.

https://slaaponline.nl