TB Wonen
Image default
Tuin en buitenleven

Echt gras of toch kunstgras?

 

Echt gras is natuurlijk al eeuwen lang bekend, maar kunstgras (ook wel grastapijt genoemd) is nieuw. Wat zijn de voor- en nadelen?  Dat lees je hieronder.

 

Het verschil in onderhoud

Het is eigenlijk erg simpel. Kunstgras wordt aangelegd en daarna hoef je er eigenlijk niet meer naar om te kijken. Gras moet ingezaaid worden, moet bewaterd worden en helaas ook gemaaid worden. In echt gras zit dus een stuk meer werk dan in de synthetische versie. Op dit vlak wint het grastapijt het dus van het natuurlijk gras.

 

Kost kunstgras niet meer?

De aanleg van echt gras kost ongeveer vijf euro per vierkante meter. Als je dit vergelijkt met het kunstgras kopen, ben je met echt gras veel goedkoper uit. Grastapijt kost ongeveer 20 tot 30 euro per vierkante meter.  Echter moet je wel bedenken dat een grastapijt over het algemeen langer netjes blijft dan echt gras. Daarbij komen ook nog de kosten voor de verzorging van het echte gras. Denk hierbij aan sproeiers voor bewatering, een grasmaaier en voedingsstoffen voor het gras. Als je naar vierkantemeterprijs gaat kijken is echt gras goedkoper, maar op de lange termijn zullen de twee elkaar niet veel ontlopen.

Vlekken?

Iedereen kent het wel, het heeft hard geregend. Als je even later het voetbalveld op stapt, voel je de modder al tot in je schoenen. Dit is een groot nadeel van echt gras. Bovendien laat het vallen of glijden over echt gras vieze groene strepen achter op de kleren. Bij een grastapijt heb je hier geen last van. Dit is een groot voordeel van een grastapijt. Een grastapijt heeft wel de neiging om eerder brandwonden te geven wanneer er bijvoorbeeld een sliding gemaakt wordt. Dit hangt echter af van het gebruikt en de zachtheid van het grastapijt. Met spelende kinderen is dit wel een factor om over na te denken.

Wie wint?

Een synthetische vorm van gras is de duurdere maar onderhoudsvriendelijkere optie. Het geeft geen vlekken en wordt niet modderig. Met de nieuwe technieken voor het maken van grastapijt, is het grastapijt haast niet te onderscheiden van echt gras. Het enige voordeel aan echt gras is dat het natuurlijk is. Groen voorzieningen zorgen voor verkoeling in de tuin. Een grastapijt wordt snel heet en houdt deze warmte vast. Al met al is kunstgras de beste optie, maar niet als je groene vingers hebt.