TB Wonen
Image default
Tuin en buitenleven

Zo plaats je een stevig hekwerk

Een stevig hekwerk om je tuin heen plaatsen is een uitstekende manier om jouw woning te beveiligen. Daarbij verbeter je ook direct je woningaanzicht. In dit artikel leer je stap voor stap hoe je een duurzaam en visueel aantrekkelijk hekwerk installeert.

Start met de planning en voorbereiding

Begin met het bepalen van het doel van jouw hekwerk. Is het bedoeld voor privacy, veiligheid, of vooral om je tuin mooi te maken? Dit bepaalt of je hout, metaal of kunststof wilt gebruiken. Meet vervolgens het gebied op waar je het hekwerk wilt plaatsen en controleer lokale bouwvoorschriften en eigendomsgrenzen. 

Materialen en gereedschap aanschaffen

Koop de benodigde materialen, zoals hekken, palen, schroeven en beton. Zorg ook voor het juiste gereedschap, waaronder een schop, waterpas, boormachine en een zaag. Wil je graag een duidelijke offerte ontvangen over de kosten voor je hekwerk? Bij online hekwerkspecialist HekkenPoorten kun je online eenvoudig de kosten berekenen voor het totale hekwerk. Zo krijg je een duidelijk beeld van de kosten voor je hekwerk en eventueel bijpassende poort.  

Plaats de palen

De stabiliteit van je hekwerk hangt af van de stevigheid van de palen. Graaf gaten die diep genoeg zijn (minimaal een derde van de lengte van de paal) en breed genoeg voor de paal plus beton. Plaats de paal in het gat, gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat deze recht staat, en vul het gat met beton. Laat het beton volledig uitharden voordat u verder gaat. Het maakt niet uit of je een houten of stalen hekwerk kiest, het grondwerk moet op een correcte en degelijke manier verwerkt zijn, zodat het hekwerk voldoende ondersteund wordt.

Bevestig de panelen

Bevestig de hekpanelen aan de palen met schroeven of nagels, afhankelijk van het materiaal. Zorg ervoor dat de panelen waterpas en uitgelijnd zijn, en zet ze stevig vast. Hierdoor kunnen de panelen nog vele jaren meegaan en zijn ze tegen weer en wind bestendig.

Afwerking en onderhoud

Behandel houten hekwerk met een weerbestendige beits of verf voor extra duurzaamheid. Metalen en kunststof hekwerken vereisen minder onderhoud, maar regelmatige inspectie op beschadigingen is aan te raden. Zo creëer je een stevig en duurzaam hekwerk dat jarenlang meegaat.

 

https://hekkenpoorten.nl/