TB Wonen
Image default
Verbouwing

Wat komt er bij kijken om wanden af te werken met stucwerk.

Stucwerk is een veelgebruikte methode om wanden af te werken en een gladde, strakke uitstraling te geven. Het is een vak apart en vereist enige kennis en vaardigheid om goed te kunnen uitvoeren. In deze blog bespreken we wat er bij komt kijken om wanden af te werken met stucwerk.

Voorbereiding

Voordat er gestart kan worden met het aanbrengen van stucwerk, is een goede voorbereiding essentieel. Allereerst moet de ondergrond geschikt zijn voor stucwerk. Dit betekent dat de wanden schoon, droog, vlak en voldoende hard moeten zijn. Een ongeschikte ondergrond kan leiden tot scheuren of loslatend stucwerk.

Vervolgens moet er gekeken worden naar de benodigde materialen en gereedschappen. Stucwerk bestaat uit een aantal lagen en elke laag vereist specifieke materialen en gereedschappen. Zo is voor de eerste laag, de zogenaamde raaplaag, een cementgebonden mortel nodig die met een spaan of troffel aangebracht kan worden. Voor de afwerklaag wordt vaak een fijnere, kant-en-klare pleister gebruikt die met een spaan gladgestreken kan worden.

Het aanbrengen van stucwerk

Het aanbrengen van stucwerk gebeurt in verschillende lagen. De eerste laag is de raaplaag, die dient om de wanden vlak te maken en oneffenheden weg te werken. Deze laag wordt op de wanden aangebracht met behulp van een troffel of spaan en moet drogen voordat de volgende laag aangebracht kan worden.

De tweede laag is de afwerklaag. Dit is de laag die zorgt voor de uiteindelijke gladde uitstraling van de wanden. Ook deze laag wordt met een troffel of spaan aangebracht en moet vervolgens goed drogen. Het is belangrijk om deze laag zo glad mogelijk aan te brengen, omdat eventuele oneffenheden in deze laag zichtbaar blijven.

Na het aanbrengen van de afwerklaag kan er eventueel nog gekozen worden voor een afwerking met bijvoorbeeld een structuurroller of een sierpleister. Ook kan er gekozen worden voor een afwerking met verf of behang. Hiervoor kunt u een betrouwbare schilder Almere van Flevopainting inschakelen.

Afwerking

Het stucwerk moet vervolgens goed uitharden voordat het afgewerkt kan worden. Dit duurt meestal enkele weken, afhankelijk van de omstandigheden. Tijdens het uitharden is het belangrijk om de wanden vochtig te houden, zodat het stucwerk niet te snel uitdroogt.

Als het stucwerk volledig is uitgehard, kan er begonnen worden met de afwerking. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbrengen van verf of behang. Ook is het mogelijk om het stucwerk te laten impregneren, zodat het beter beschermd is tegen vocht en vuil.

Conclusie

Het afwerken van wanden met stucwerk is een proces dat zorgvuldig en nauwkeurig uitgevoerd moet worden. Het begint met een gedegen voorbereiding. Neem daarvoor een specialist in handen zoals Flevopainting.

Kijk voor meer leuke tips en adviezen over wonen.

https://flevopainting.nl/