TB Wonen
Image default
Verwarming

Beschermen van de aarde

We weten dat de warmte op aarde toeneemt. Wanneer we daar niet snel een verandering in aan kunnen brengen, zal dat nare gevolgen voor ons, kinderen en kleinkinderen hebben. Door de warmtestijging van de aarde smelt het ijs op de polen. Ook zullen er steeds meer overstromingen en zware stormen komen. Daar moeten we ons tegen beschermen. Dat kunnen we onder andere doen door eco-bouwmaterialen te gaan gebruiken. Daar zijn we nu op grote schaal mee bezig. Toch is het nog niet voldoende. Voor het warm stoken van ons huis wordt er nog te veel CO2 uitgestoten. Daar kunnen we verandering in aanbrengen door voor de verwarming Tigchelkachels te gaan gebruiken.

De werking van Tigchelkachels

De Tigchelkachel (finoven) gebruikt het tegenstroom-principe. De Tigchelkachel wordt met hout gestookt en is vervaardigd van een massa stenen. Bij deze kachel worden de hete verbrandingsgassen tijdens het stoken door de hele kachel geleidt. Daardoor worden de vuurvaste stenen van de kachel gedurende een lange periode verwarmd. De stenen nemen de warmte op. De kachel hoeft maar een korte periode te branden. Ongeveer 92% van de geproduceerde warmte wordt in de stenen opgeslagen. Slechts 8% van de warmte zal rechtstreeks in de schoorsteen verdwijnen. Omdat ze de warmte opslagen, om daarna via stralingswarmte weer af te geven, worden het accumulerende kachels genoemd. Doordat deze kachel maar een korte periode hoeft te branden, zal hij ook maar weinig CO2 uitstoten en zal daarom veel minder schadelijk voor het milieu zijn, dan andere verwarmingsbronnen. De Tigchelkachel zal gedurende 12 tot 24 uur zijn warmte uitstralen.

Het stoken van Tigchelkachels

Door de Tigchelkachel gedurende 1,5 tot 2 uur met hout te stoken, kunt u gedurende 12 tot 14 uur genieten van de stralingswarmte. De rest van de tijd hoeft u niet naar de kachel om te kijken, omdat het uw kamer lekker dag en nacht warm houdt. Door het plaatsen van een dergelijke kachel kunt u meewerken aan de bescherming van de aarde. U kunt dit zien als een van de eco-bouwmaterialen die dienen om de aarde te beschermen.

https://www.ecobouwen.nl/