TB Wonen
Image default
Vloer

Voor- en nadelen van laminaat

Het aanleggen van een nieuwe vloer is een grote beslissing. Het kan dan ook wat tijd kosten. Mocht er toch niet uitkomen, is het altijd handig om wat meer over je opties te weten. Laminaat is een grote liefhebber onder veel mensen, maar is het ook de juiste keuze voor jou? 

Voordeel

Een groot voordeel en iets waar mensen snel aan denken, is de hoeveelheid keuze dat er is. Het inrichten van een woning is een heel proces en een vloer moet goed passen bij de rest van het interieur. Met laminaat kun je simpelweg heel veel kanten op. Er zijn veel opties in kleur en materiaal. Sommige laminaten zijn zelfs niet van echt hout te onderscheiden. Natuurlijk verschilt dit ook in prijsklasse, maar je krijgt er wel het kwaliteit voor terug uiteindelijk. 

 

Nadeel

Contactgeluiden zijn een nadeel. Als je bijvoorbeeld denkt aan tapijt, weet je dat de buren daar zonder twijfel geen last van zullen hebben. Met laminaat is dat een ander verhaal. De buren kunnen het horen als je over de vloer heen en weer loopt. Daarom is een goede ondervloer of kwaliteits- laminaatvloer een nodig aspect om deze contactgeluiden te reduceren. Dit komt dan ook weer bij de kosten kijken en het duurt een stuk langer, voordat het klaar is. Een tapijt kun je gemakkelijk uitrollen en dan is het werk al gedaan.

 

Voordeel

In tegenstelling tot echt hout en veel ander materiaal kan laminaat veel beter tegen vocht. Tegenwoordig is er zelfs laminaat verkrijgbaar speciaal voor natte ruimtes. Hier zit een speciale toplaag overheen waarbij het hout beschermd wordt tegen vocht. Het is vooral handig met kinderen in huis of gewoon voor jezelf. Het kan iedereen overkomen om wel eens iets te laten vallen. Wilt je laminaat in vochtige ruimtes leggen? Dan zijn er genoeg specialisten die je hierbij kunnen helpen. 

 

Nadeel

In de tijd waar we nu in leven, wordt het steeds belangrijk om aan onze aarde te denken en het leggen van laminaat is nu eenmaal niet erg duurzaam. Dit komt doordat laminaat een bepaalde levensduur heeft, terwijl een echte houten vloer of tapijt bijna een heel leven mee kan gaan. Een houten vloer kan bijvoorbeeld opnieuw geschuurd en gelakt worden, in tegenstelling tot een laminaatvloer. En een tapijt is na een reiniging ook weer de oude. Het ligt er maar net aan hoeveel je ervoor over hebt en wat je zelf graag wilt. Een Arnhem PVC vloer kan ook handig zijn. 

 

Het is goed om alle voor- en nadelen langs te gaan. Alleen zo kun je een beslissing maken en echt aan de slag gaan. Jouw woning zal er hoe dan ook goed uitzien en er zijn genoeg experts die te staan popelen om je de weg te wijzen.