TB Wonen
Image default
Woning en Tuin

5 tips die u helpen de juiste wandverlichting te kiezen

Met verlichting kunt u oneindig veel kanten op om voor iedere kamer in huis de juiste sfeer te bepalen. De keuze aan wandlampen is erg groot. Wandlampen kunnen als primaire verlichting dienen of als sfeerverlichting. Om u hierin op weg te helpen bevat dit artikel een uiteenzetting van 5 tips/overwegingen die u kunt gebruiken om de juiste keuze wandverlichting te maken.

1 Kies de juiste IP-waarde

De IP-waarde is een belangrijke waarde bij het uitkiezen van de juiste verlichting. De IP-waarde is de waarde die aangeeft in welke mate de lamp bescherming biedt tegen aanrakingen, vocht en weersomstandigheden. De IP-waarde voorkomt dat u wandlampen aanschaft die ongeschikt zijn voor de ruimte waarin deze opgehangen worden. Voor een wandlamp in de woonkamer is een IP-waarde van IP20 geschikt, terwijl wandlampen voor de badkamer over een IP-waarde van tenminste IP44 dienen te beschikken. Bent u echter op zoek naar wandlampen voor in de tuin, bijvoorbeeld om aan de schutting te monteren, dan dient u uit te gaan van een IP-waarde van IP65. De IP-waarde van een lamp staat altijd vermeld op de verpakking.

2 Bepaal de juiste soorten wandlampen

Wandlampen zijn er in veel verschillende afmetingen en designs. Alvorens u een keuze maakt in het design van het armatuur is het raadzaam om voor uzelf te bepalen of u een wandlamp wenst die alleen naar beneden of naar boven schijnt of een wandlamp die zowel naar beneden en boven schijnt. De laatste soort wandlamp wordt ook wel up-down genoemd. Up-down wandlampen geven een chique en subtiele uitstraling omdat de lichtbron zowel aan de bovenkant als aan de onderkant van het armatuur verlichting geeft. U doet er goed aan om voor uzelf de keuze te maken of u voor statische wandlampen of richtbare wandlampen wenst te kiezen. Met richtbaar wordt bedoeld dat u de lichtbron kan bewegen met als doel om bepaalde gedeelten van uw interieur wel of niet te accentueren. Let bij de aanschaf van de lamp dus goed op of deze beschikt over richtbare lichtbronnen.

3 Kies voor meerdere lichtkleuren

Tegenwoordig is het erg populair om slimme verlichting toe te passen. Dit houdt in dat u doormiddel van een separate afstandsbediening of via uw wifi netwerk of bluetooth op uw mobiele telefoon vele kleuren en combinaties van kleuren kunt selecteren. Daarnaast zijn er uiteraard de klassieke lichtkleuren. Warm wit varieert vaak van 2700 tot 3000 Kelvin en leunt het meeste aan tegen de klassieke halogeenlampen van vroeger. 4000 tot 4500 Kelvin is daglicht en vooral geschikt voor winkels of sommige badkamers. 6000 tot 6500 Kelvin is koud wit licht en heeft de hoogste lichtintensiteit. Het is wel het minst gezellige licht. Door hier vooraf al over na te denken kunt u de juiste lamp aanschaffen zodat deze goed past bij uw interieurkleuren.

4 Kies een neutrale kleur van de wandlamp (het armatuur)

Naast de lichtkleur van de lichtbron, zoals beschreven in tip 3, is het raadzaam om na te denken over de kleur van het armatuur zelf. Doordat u de mogelijkheid heeft om lichtbronnen te gebruiken die niet alleen dimbaar zijn, maar ook veel kleuren kunnen weergeven is het aan te raden om een neutrale kleur voor het armatuur te kiezen. Hierbij kunt u dus denken aan een witte armatuur of een zwarte armatuur. Het heeft de voorkeur om voor de matte variant te gaan. Dit geeft een rustiger uitstraling en zorgt er daarnaast voor dat het licht minder wordt gereflecteerd door het armatuur.

5 De juiste ophanghoogte

Nadat u een wandlamp heeft aangeschaft dient deze gemonteerd te worden. Indien u de mogelijkheid heeft de hoogte van de wandlamp aan de muur zelf te bepalen, dan wordt geadviseerd om een hoogte van ca. 170 centimeter te kiezen. Gemiddeld genomen is dit voor de meeste mensen ooghoogte. Door de wandlamp op ooghoogte te plaatsen voorkomt u dat u in het licht kijkt.