TB Wonen
Image default
Woning en Tuin

Een waardebepaling van een bestaande woning uitvoeren

Wil je een waardebepaling van een bestaande woning uit laten voeren voordat je tot een verkoop over gaat? Of heb je een woning op het oog en wil je zien of de vraagprijs reëel is? In beide gevallen kun je op verschillende manieren te werk gaan. Er zijn namelijk verscheidene opties om de waarde van jouw woning te bepalen, waarbij niet altijd een groot geldbedrag voor nodig is. Het is daarom verstandig om de verschillende opties met elkaar te vergelijken, zodat je weet waar je aan begint en wat er nodig is.

Een waardebepaling van een bestaande woning voor een beter beeld

Een van de meest simpele manieren om een waardebepaling van een bestaande woning uit te voeren, is door middel van een buurtonderzoek. Er staan vaak meerdere huizen in de regio te koop, waardoor je ze met elkaar kunt vergelijken. Er ontstaat hierdoor niet alleen een beeld van de gemiddelde prijzen, maar ook van de duur van de verkoop. Daarnaast kun je een aanvraag doen bij het Kadaster. Deze registreert en verstrekt namelijk de verkoopgegevens van alle Nederlandse huizen. Om de gegevens in handen te krijgen moet je wel een bedrag neerleggen. Je krijgt hierdoor wel direct een beeld.

Vraag de gegevens direct op

Een rapport van Calcasa is een andere manier om een waardebepaling van een bestaande woning te verkrijgen. Dit bedrijf kan een waardebepaling baseren op basis van 25 gerealiseerde woningtransacties in de omgeving. Je moet hiervoor een aantal woninggegevens invoeren, waarna je tegen betaling een rapport ontvangt. Er is echter ook nog een gratis manier om de waarde op te vragen. Dit kan namelijk via het online WOZ-waardeloket. Houd er wel rekening mee dat er een maximum aanvragen is.

Een betrouwbaar beeld middels een taxatie

De laatste en de mogelijkheid met de meeste zekerheid is door middel van een taxatie. Deze waardebepaling van een bestaande woning gaat altijd tegen betaling. Tijdens een taxatie komt er iemand langs die naar alle aspecten van het huis gaat kijken. Hierdoor is er altijd een betrouwbaar beeld en je kunt deze gegevens ook gebruiken voor het aanvragen van een hypotheek. Je weet daarbij ook gelijk of de vraagprijs reëel is en of je tot de koop over kunt gaan.