TB Wonen
Image default
Woning en Tuin

Trampoline kopen? Lees hier 4 keuzes om te maken!

Heeft u ruimte in uw tuin of waar dan ook en staat u op het punt om een trampoline aan te schaffen? U bent er waarschijnlijk al van op de hoogte dat er een ontzettend groot aanbod aan trampolines beschikbaar is waar u uw keuze uit kunt maken. Welke trampoline past het beste bij uw situatie en wat zijn onderdelen van de trampoline waar u nog niets vanaf weet? Lees hieronder meer over de onderdelen van trampolines en de belangrijkste factoren waar u rekening mee moet houden bij de aanschaf van een trampoline!

Denk aan het gewicht van de gebruikers

Als eerst is het goed om de vraag te stellen: wie gaat de trampoline gebruiken? Trampolines hebben allemaal een “maximaal draaggewicht” wat aangeeft aan hoeveel kilogram de desbetreffende trampoline maximaal kan hebben. Dit verschilt bij de meeste trampolines en is dus belangrijk om mee te nemen in het zoeken naar een trampoline. In het geval dat er bij u zowel kinderen als volwassenen gebruik zullen maken van de trampoline, zorg er dan voor dat het maximale draaggewicht wordt afgestemd op basis van het gewicht van de zwaarste volwassene.

Denk aan de ondergrond

Ook is het belangrijk om te bedenken op welke manier u de trampoline wilt plaatsen. Er zijn tegenwoordig trampolines die kunnen worden ingegraven in de grond en daardoor mooi worden verwerkt in uw tuin. Hiermee komt het voordeel dat de trampoline niet als groot object los in de tuin staat, maar deze een net vastliggend onderdeel van de tuin wordt. Echter komt hier ook een nadeel bij kijken, want op het moment dat de ingegraven trampoline eenmaal in de grond is geplaatst is het heel erg lastig om deze te (laten) verwijderen of te verplaatsen. Indien u tóch van plan bent om de trampoline in de grond te plaatsen geef ik u als tip om bij het graven van het gat rekening te houden met de luchtcirculatie onder de trampoline. Het is namelijk belangrijk dat de lucht voldoende uit het gat weg kan waardoor het maximale springcomfort bereikt kan worden.

Let op de kwaliteit van de springveren

Tijdens uw zoektocht bent u er waarschijnlijk ook achter gekomen dat er veel trampolines zijn die op het oog qua uiterlijk niet veel zullen verschillen, maar dat er wel een aanzienlijk verschil in prijs is. Een voorkomende reden hiervan is het soort veren wat er is verwerkt in de trampoline. De drie meest gebruikte trampolineveren zijn de veren van staal, RVS en gegalvaniseerd staal. In de meeste gevallen wordt er aangeraden om te kiezen voor RVS of gegalvaniseerd staal. De springveren van RVS en gegalvaniseerd staal roesten in tegenstelling tot staal niet wat de trampoline een langere levensduur geeft. Een ander onderdeel om op te letten bij de veren is de lengte van de veren. Houd hierbij in uw achterhoofd: “hoe langer de veren hoe hoger de springkwaliteit”.

Veiligheid boven alles

Als laatste zijn er natuurlijk veiligheidsrisico’s bij het gebruik van een trampoline. Denk daarom altijd of het in uw situatie, bij bijvoorbeeld jonge kinderen, of het nodig is om veiligheidsmaatregelen te treffen. Houd hiervoor bijvoorbeeld rekening met de rand van de trampoline. Veiligheidsranden van trampolines worden meestal gemaakt van PE of PVC. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van PVC, omdat PE alleen gebruikt wordt voor de goedkopere trampolines met een levensduur van 1 tot 3 jaar. De regel voor de rand van PVC is: “hoe dikker de rand hoe veiliger”. Neem dit dus mee in uw beslissing rondom het aanschaffen van de trampoline. Een laatste veiligheidsmaatregel om in gedachten te nemen is de aanschaf van een veiligheidsnet voor vliegende kinderen en misschien zelfs volwassenen…