TB Wonen
Image default
Woning kopen

Onroerend goed makelaar

Wanneer je aan onroerend goed denkt, duurt het vaak niet lang voordat de term makelaar langskomt. Voor onroerend goed transacties worden vaak makelaars ingeschakeld, die zowel kopers als verkopers kunnen begeleiden tijdens het proces. Naast het onroerend goed vind je makelaars in verschillende branches, zoals de spelersmakelaars bij het voetbal. Echter, wanneer met het over een makelaar heeft, wordt er meestal aan een onroerend goed makelaar gedacht.

In grote lijnen weten de meeste mensen wat voor werkzaamheden een onroerend goed makelaar uitvoert, maar niet alle activiteiten van een makelaar heb je nodig. Sommige activiteiten zijn overbodig, waardoor je op bepaalde kosten kunt besparen. Om erachter te komen welke kosten je kunt besparen, kun je in dit artikel ontdekken waarom een onroerend goed makelaar handig kan zijn voor jou en wanneer je zelf activiteiten uit kunt voeren. Daarnaast nemen we je mee naar een alternatieve optie, die een stuk goedkoper kan zijn!

Wat doet een onroerend goed makelaar?

Een onroerend goed makelaar is de tussenpersoon die helpt bij de verkoop, aankoop of verhuur van onroerend goed. Dit kunnen woningen zijn, maar ook kantoren of andere bedrijfspanden. De meeste mensen denken bij een vastgoedmakelaar aan een aan- of verkoopmakelaar, maar het verhuren van vastgoed behoort ook tot de mogelijkheden. Daarnaast kunnen klanten de makelaar opdragen om bijvoorbeeld te zoeken naar een geschikt huurobject of om vastgoed in beheer te nemen. Wanneer je een huis wil verkopen of kopen, dan treedt de makelaar als ver- of aankoopmakelaar op. Nagenoeg alle makelaars kunnen in beide rollen optreden, maar dit is ook aan de makelaar zelf. Het is voor een makelaar niet mogelijk om zowel de aan- als verkoopmakelaar van hetzelfde huis te zijn. Dit komt doordat de kopende en verkopende partij beiden verschillende belangen hebben, waardoor de makelaar niet volledig objectief kan opereren.

Aankoopmakelaar

Bij het zoeken van een nieuwe woning kun je ervoor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze makelaar kan je adviseren tijdens het koopproces en daarnaast namens jou de leiding nemen. Daarnaast zal de makelaar jou zoveel mogelijk bij het proces betrekken, zodat je begrijpt wat er speelt en de makelaar aan de hand van jouw gedetailleerde wensen succesvol jouw nieuwe huis kan kopen. Ook bij nieuwbouwwoningen kan een aankoopmakelaar van pas komen. Zo kan de makelaar jou verschillende beelden van de te bouwen woning tonen en een omgevingsschets laten zien, zodat je een beter beeld van je toekomstige woning hebt. Het takenpakket van een aankoopmakelaar is echter nog een stuk groter. De hoofdtaken van een aankoopmakelaar bestaan uit bijvoorbeeld:

 • Het in kaart brengen van jouw wensen
 • Het zoeken naar woningen die voldoen aan jouw wensen
 • Het regelen van bezichtigingen
 • De onderhandelingen met de verkopers uitvoeren
 • De notariële en juridische zaken begeleiden
 • Ondersteuning na de oplevering van een woning

Verkoopmakelaar

Het takenpakket van een verkoopmakelaar ziet er totaal anders uit dan die van een aankoopmakelaar. Waar een aankoopmakelaar op zoek is naar de juiste woning, is een verkoopmakelaar op zoek naar de perfecte koper. De taak van een verkoopmakelaar is immers om de woning voor de juiste prijs verkocht te krijgen en hierbij de verkopende partij te ondersteunen.

Een verkoopmakelaar kent de marktsituatie op zowel nationaal als lokaal niveau, waardoor de makelaar weet wat een passende vraagprijs voor jouw woning kan zijn. Daarnaast kan een verkoopmakelaar jou voorzien van tips, om je huis zo optimaal mogelijk klaar te maken voor de verkoop. Het takenpakket van de verkoopmakelaar uit bijvoorbeeld:

 • Advies geven over een passende verkoopprijs
 • De strategie voor het verkopen van de woning
 • Potentiële kopers zoeken
 • Het ontvangen en het rondleiden van potentiële kopers
 • Onderhandelingen voeren met de kopende partij
 • Het verkoopcontract opstellen
 • De notariële en juridische zaken

Online woning makelaar als alternatief

Naast de traditionele makelaars, zoals de aan- en verkoopmakelaar, kun je tegenwoordig ook gebruik maken van een online makelaar. Deze makelaar regelt de zaken die je zelf liever niet wil uitvoeren, maar daarnaast kun je zelf ook enkele taken op je nemen. Je kunt bijvoorbeeld zelf de rondleidingen door je huis geven of goede foto’s van de woning maken. Door zelf zoveel mogelijk taken uit te voeren, ben je minder geld kwijt aan de overige taken.

Hoeveel bespaar je met een online makelaar?

Wanneer een traditionele makelaar voor jou aan het werk gaat, vraagt deze persoon een percentage van de vraagprijs. Meestal ligt dit percentage tussen de 1,5 en 2 procent. Dit klinkt als een laag percentage, maar in euro’s is dit behoorlijk! De gemiddelde huizenprijs in Nederland is ruim 400.000 euro. Voor zijn werkzaamheden ontvangt de makelaar bij een gemiddelde woning 6.000 tot 8.000 euro. Een enorm bedrag, terwijl een online makelaar vaak maar enkele honderden euro’s kost!