TB Wonen
Image default
Woning kopen

Tips voor starters op de woningmarkt

Voor mensen die hun eerste huis graag willen kopen, is de woningmarkt momenteel vrij lastig. Deze categorie mensen worden starters op de woningmarkt genoemd. Meestal gaat het dan om jongeren die hun eerste huis willen kopen. Vaak hebben zij nog weinig spaargeld en zijn zij kort aan het werk, waardoor de banken of overige hypotheekverstrekkers vaak nog weinig aan hen willen lenen. Toch zijn er wel een aantal tips voor deze starters, zodat zij toch een poging kunnen doen om hun eerste huis te kunnen kopen en niet meteen toegewezen zijn op het huursegment.

 

Sparen

Ook al hebben veel jongeren vaak weinig spaargeld, toch is er ook een categorie die dat wel heeft. Zodra deze jongeren eenmaal aan het werk zijn én nog thuis wonen, kunnen zij een behoorlijk bedrag in de maand gaan sparen, zodat zij direct geld hebben wat zij in kunnen zetten bij het kopen van hun eerste woning. Het is dus van belang dat wanneer jongeren eenmaal aan het werk zijn, de kans zien om toch elke maand een bepaald bedrag van hun loon weg te zetten. Het is verstandig dat wanneer er een woning gekocht wordt, niet al het spaargeld in de woning gestoken wordt. Het is namelijk ook heel belangrijk dat mensen een buffer hebben voor als er ineens plotseling iets stuk gaat en er grote uitgaven moeten worden gedaan.

 

Alle financiën op een rij

Voordat mensen gaan kijken naar een potentiële woning, is het handig om te weten wat ze financieel kunnen doen. Zo kunnen ze gericht zoeken naar een woning die ze ook daadwerkelijk kunnen betalen, in plaats van onnodig tijd en energie te steken in woningen die te hoog zijn voor hun budget. Mensen kunnen hun financiën zelf op een rij zetten en hier alvast mee naar een hypotheekverstrekker gaan, zodat ze ook daadwerkelijk weten wat ze kunnen lenen. Een financieel adviseur kan mensen hier ook mee helpen, wanneer iemand het lastig vindt de financiën zelf op een rij te zetten. Het is ook belangrijk dat je een taxatierapport in handen hebt van de woning die je wil gaan kopen. Hier staan belangrijke facetten van het koophuis in. Een taxatierapport door Van Dijk Van Essen laten maken? 

 

Wat nu als men iets overkomt?

Het is belangrijk dat wanneer de financiën op een rij worden gezet, dat er ook rekening mee gehouden wordt dat men iets kan overkomen. Men kan langdurig ziek worden en arbeidsongeschikt raken en daardoor inkomen verliezen, maar in een veel erger geval kan een partner komen te overlijden en dan valt er daadwerkelijk een inkomen weg. Meestal is er dan wel sprake van partnerpensioen, maar de inkomsten gaan zeker achteruit. Ook dan is het fijn om te weten of de woning nog betaald kan worden, want een gedwongen verkoop vanwege financiële redenen wil men liever voorkomen.

 

Het belangrijkste voor starters is dat zij weten wat ze financieel kunnen besteden en of ze de woning kunnen blijven betalen wanneer hen iets overkomt. Ook is het goed om spaargeld achter de hand te hebben voor eventuele onvoorziene uitgaven. Op deze manier kunnen mensen toch starten op de woningmarkt en hun eerste huis kopen.