TB Wonen
Image default
Woning kopen

Zelf berekenen hoeveel uw woning waard is

Het weten hoeveel uw woning waard is, is een van de belangrijkste vragen uit uw leven. Wellicht staat u open voor een grondige renovatie of heeft u de wens om te verkopen. Er zijn allerlei mogelijke scenario’s bedenkbaar waarin u nieuwsgierig bent naar hoeveel uw woning waard is. En het gaat niet alleen om nieuwsgierigheid, want in veel gevallen moet u echt weten hoeveel de woning waard is. Dit heeft te maken met de financiering van de renovatie, onderhoud, vernieuwing of verkoop van uw oude woning. Vanuit de Nationale Vastgoedportefeuille delen wij u graag onze visie, hetgeen ook te lezen is op onze pagina over woningwaarde.

Waarom willen financierders en hypotheekverstrekkers weten hoeveel uw woning waard is?

In de eerste plaats komt het veel voor dat uw bijvoorbeeld eerst een huis koopt, waarna u uw oude woning verkoopt. In dat geval is een zogeheten ‘overbruggingskrediet’ nodig. Een bank heeft in dat geval gewoon zekerheid nodig. Want als u eerst een huis koopt, dan leeft u tijdelijk zwaar boven uw stand. Dit heeft te maken met het feit dat u dan tijdelijk twee huizen op uw naam heeft staan. Door vervolgens uw oude woning te verkopen, bent u van dit probleem af. Maar dan dient de hypotheekverstrekker wel te weten hoveel uw oude woning zal opleveren. Veel hypotheekverstrekkers gaan dan uit van 90% van de getaxateerde waarde. Er dient dus in de meeste gevallen een taxatie te worden uitgevoerd. Dit betekent meer kosten voor als aanvrager van een overbruggingskrediet (om uiteindelijk uw woning te kopen). Overbruggingskredieten worden ook verleend voor bijvoorbeeld een uitbreiding van een woning of ander type vastgoed. Zo hebben voetbalstadions voor uitbreiding van hun voetbalstadion ook een krediet nodig, omdat de extra opbrengsten na exploitatie van een nieuwe tribune ook dienen te worden meegenomen in de waardebepaling. Het stadion wordt immers meer waard.

Hoe kunt u zelf de waarde van uw huis zo nauwkeurig mogelijk bepalen?

Taxatateurs kijken voornamelijk naar referentiepanden, dus woningen in de nabije omgeving met dezelfde karakteristieken. Want in welke buurt u woont, bepaalt grotendeels een soort ‘basisprijs’. De ene buurt heeft fijnere facilteiten of ligt centraler dan een andere buurt. Ook speelt natuurlijk de bouw van de woningen mee, want hoe nieuwer woningen zijn des te langer ze meegaan en des te minder onderhoudkosten u nodig heeft. Daarnaast zijn nieuwbouwwoningen vaker geliefd dan oudere woningen (al is dit natuurlijk niet letterlijk zo, want nieuwbouwwoningen kosten vaak net iets meer per vierkante meters). 

Het belangrijkste is om te kijken naar de werkelijke koopsommen van zo vergelijkbaar mogelijke woningen. Denk heirbij aan vierkante meters, het hebben van een tuiin en de grootte ervan, de staat van de keuken, badkamer en andere zaken zoals kozijnen of vloer.

Hoe komt u aan de juiste gegevens om de waarde van uw woning te bepalen?

In de eerste plaats zijn de zogeheten WOZ-waardes openbaar. Deze liggen vak net iets lager dan de actuele marktwaarde, maar is een mooi vertrekpunt voor uw onderzoek. Ten tweede kunt u kijken naar de vraagprijzen in de buurt van uw woning. Uiteraard snappen wij dat dit niet de koopsom representeerd, maar door goed te vergelijken van verschillende vergelijkbare woningen, kunt u toch een waarde benaderen. Een hogere vraagprijs zal leiden tot een langer verkoopproces. Wellicht ziet u een trend of verband tussen de vraagprijs (en de hoogte ervan) en de looptijd van verkoop. Tot slot kunt u uiteraard ook een modelwaarde rapport aanvragen, maar deze kijkt niet naar de staat van onderhoud. Echter zullen modelwaarde rapporten wel rekening houden met referentiepanden. De staat van onderhoud gaat wel altijd uit van gemiddeld tot goed.

https://denationalevastgoedportefeuille.nl/wat-is-mijn-huis-waard/