TB Wonen
Image default
Woningen

Klussen in een studentenhuis? Zo lukt het jou ook!

Voor het eerst op jezelf wonen is best spannend. Het betekent dat je zelf het huis netjes moet krijgen (én houden). Soms samen met huisgenoten, maar soms ook alleen. Wat als er iets opgehangen of gemaakt moet worden? No way dat jij je ouders bij elke poep en scheet om hulp gaat vragen. Je woont niet voor niets op jezelf! Met deze lifehacks word jij de handige harry of harriët van jouw huis.

Wandbevestiging met dubbelzijdig tape

De sfeer in huis is natuurlijk niet compleet zonder wat leuks aan de muur. Maar zonder de juiste spullen is het best een gedoe om geschikte gaten in de wand te maken. Bovendien mag je in huurhuizen vaak niet zomaar aan de gang met boren of spijkers, omdat de eigenaar dat liever niet wil. Gebruik daarom dubbelzijdig tape die speciaal voor wandbevestiging is. Dit fantastische spul houdt schilderijen, plankjes, posters en foto’s moeiteloos op hun plek, zonder dat je ingewikkeld gereedschap nodig hebt en zonder lelijke gaten in de muur. Makkelijker wordt het niet!

Gaatje vullen met tandpasta

Toch een gaatje in de wand gemaakt of kom je ergens gaten tegen van vorige bewoners? Dat ziet er natuurlijk niet zo mooi uit. Je kunt er iets anders overheen hangen of een tube met speciaal opvulsel kopen. Maar die zijn best duur, zeker als het maar om één gaatje gaat. Gelukkig hebben we hiervoor ook nog een goeie huis-tuin-en-keuken-tip: gebruik gewoon een beetje witte tandpasta om het gaatje op te vullen. Als je dit twee uur laat drogen, wordt het hard en verdwijnt het gaatje als sneeuw voor de zon. Ideaal voor witte muren, maar ook top als je de muur naderhand gaat schilderen.

Muren schilderen als een pro

Kleur op de wand aanbrengen? Dat kan een aardige klus zijn als je dat nog nooit gedaan hebt. Bovendien heb je vaak veel spullen nodig, die je vervolgens nooit meer gebruikt. Dat kan ook anders! Witte verf en kwasten scoor je bij de Action. Voor het beschermen van je vloer en eventuele meubels kun je vuilniszakken neerleggen, die je aan de vloer vastplakt met tape. Plintjes en stopcontacten loshalen is extra gedoe, waarvoor je allerlei gereedschap nodig hebt. Die plak je dus gewoon af met wat schilderstape. En met een elastiek om je verfblik, waar je de kwast telkens aan kunt afstrijken, voorkom je spetters op je kleding of druipers op de muur.

Basis gereedschapset in huis

In sommige situaties ontkom je er niet aan dat je een schroevendraaier of iets anders nodig hebt. Een kastje in elkaar zetten of het zadel van je fiets hoger maken, lukt meestal niet zonder speciaal gereedschap. Hierom is het handig om bij de bouwmarkt of IKEA een set met wat simpel gereedschap te halen. Dan kun je in ieder geval zelf wat sleutelen en voorkom je dat je écht onnodig om hulp moet vragen. En het fijne is: hoe meer je het zelf probeert, hoe beter je erin wordt. Voor je het weet, hang je zelf een lamp aan het plafond!

Weet wat de verhuurder moet doen

Natuurlijk voelt het heerlijk om zelfstandig te zijn en je eigen zaken te regelen. Maar wees je er ook bewust van dat als je huurt, veel dingen in huis gewoon de verantwoordelijkheid zijn van de huiseigenaar. Dit hangt uiteraard van je huurcontract af, maar je hoeft echt niet bang te zijn dat jij straks opdraait voor grote reparaties aan bijvoorbeeld de afvoer, gootsteen, verwarming of schoorsteen. Ook onderhoud van het buitenschilderwerk en de gemeenschappelijke ruimtes, zoals het trappenhuis, komen voor rekening van de verhuurder. Check dus goed wat de afspraken zijn, voor je onnodig zelf aan de slag gaat (of in de stress zit).

Gaat het al kriebelen? Mooi! Er is namelijk niks leuker dan helemaal zelf je eerste kamer of huis inrichten. Je kunt er al je creativiteit, voorkeuren en wensen in kwijt én het is de perfecte gelegenheid om te oefenen met het grotemensenleven. Dankzij deze handige tips ben jij voor je het weet een echte klusexpert!