TB Wonen
Image default
Woningen

Woning kopen Amsterdam

Wil je een woning kopen in Amsterdam? Houd rekening met de zelfbewoningsplicht. Huizen die gekocht worden tot een bedrag van € 512.000 euro worden vanaf heden verplicht om zelf in het gekochte huis te gaan kopen. Deze zelfbewoningsplicht is ingegaan op 01-04-2022. Met deze regel wil de gemeente Amsterdam voorkomen dat beleggers huizen kopen en deze vervolgens te huur aanbieden voor woekerprijzen. De verwachting is dat hiermee beginnende en particulieren woningkopers in Amsterdam meer kans hebben en niet de strijd aan te gaan met beleggers met diepe zakken.

Woning kopen? Niet alleen in Amsterdam is de zelfbewoningsplicht

In veel Nederlandse gemeenten staat de zelfbewoningsplicht hoog op de agenda. Zeker de afgelopen jaren, waarin de gekte van de huizenmarkt duidelijk is geworden, is de roep om verandering groot. Met de zelfbewoningsplicht denken gemeenten een oplossing te hebben voor het woonprobleem. Al zal de zelfbewoningsplicht niet direct de problemen oplossen, het kan toch gezien worden als een goede manier om particulieren een grotere kans te laten hebben. Vanuit de overheid komt er ook regelgeving aan. Door middel van opkoopbescherming, waarmee ook investeerders het lastiger zullen krijgen en de middenklasse meer kans heeft op een betaalbare woning.

De laatste 10 jaar maakte duidelijk dat er ingegrepen moest worden in de oververhitte woningmarkt. Waarbij de overheid particulieren investeerders makkelijk gemaakt heeft, lijkt daar nu dus een kentering in te komen. Gelukkig niet alleen in Amsterdam, maar door heel Nederland. Gemeenten kunnen vervolgens een aanvullend pakket neerleggen aan eisen voor mensen die een woning willen kopen in de betreffende gemeente.

Woning kopen Amsterdam

Als je een woning wilt kopen maakt de zelfbewoningsplicht niet direct het huis goedkoper. De concurrentie zal alleen een stuk minder zijn, waardoor je hopelijk minder hoeft te overbieden om het huis te krijgen. Het is nog even afwachten wat de invloed precies gaat zijn op de woningmarkt in Amsterdam, maar dat het toegankelijker wordt lijkt wel vast te staan. Woning kopen Amsterdam? Laat je vertegenwoordigen door een aankoopmakelaar. Zo weet je precies wat je moet betalen, in welke staat het huis is en wat het beste aanpak is om het huis ook daadwerkelijk te kopen.