TB Wonen
Image default
Bouwmaterialen

De voordelen van leem

Leem is een natuurlijk product

Het is leem dat al vele jaren bij het bouwen van huizen gebruikt wordt. Het is een mengsel van zand, klei en silt dat een korrelgrootte heeft tussen de 2 en 50-64 micrometer. Wanneer het voor het bouwen gebruikt wordt, zal er extra zand, stro of zaagsel worden toegevoegd. Voor het bouwen is een goede verhouding nodig. Er wordt daarbij uitgegaan van 70% silt, 10% klei en 20% zand. Klei zorgt voor de bindende kracht. Wanneer er te veel klei wordt gebruikt, is het materiaal te vet, waardoor het dan niet meer als bouwstof gebruikt kan worden. Zand zal het product verschralen.

Leem voor een woning

Wanneer er leem voor een woning wordt gebruikt, zal dat de klimaatwerking in een woning verbeteren. Er worden geen stoffen toegevoegd, waardoor het niet schadelijk is voor mens en dier. Het neemt vocht op uit de lucht wanneer deze te vochtig is en geeft het af wanneer het te droog is. Daarom zal het in uw woning heerlijk toeven zijn wanneer er bij het bouwen leem is gebruikt.

Het bouwen met leem

Voor het bouwen met leem zijn geen toevoegstoffen nodig. Wanneer u ermee gaat bouwen hoeft u het alleen maar te laten drogen. Soms wordt er een beetje kalk aan toegevoegd, waardoor een muur steviger wordt. U kunt er op verschillende manier mee bouwen. U kunt ermee bouwen als leemsteen. Het is een gedroogde lemen baksteen. U kunt het ook als pleisterlaag gebruiken. Hierbij wordt de pleisterlaag op takken als aangestampte leemsteen aangebracht.

Een nadeel van het bouwen met leem

Ondanks dat leem veel voordelen biedt ten opzichte van het bouwen met bakstenen en cement is het nadeel dat het bouwen veel tijd vergt. Het moet met de hand worden aangedrukt en daarna gladgestreken. Wilt u uw woning isoleren, dan moeten er speciale maatregelen voor genomen worden. Leem zal niet uit zichzelf kunnen dienen als een isolatiemateriaal.

https://eco-bouwmaterialen.nl/