TB Wonen
Image default
Serre en overkapping

De vijf voordelen van infrarood terrasverwarming

Het is zomer! De avond zijn lekker lang en buiten op je terras op veranda zitten is heerlijk genieten. Maar ’s avonds koelt het natuurlijk af en je tijd buiten kan je verlengen met een infrarood terrasverwarming! Wat zijn de voor- en nadelen en hoeveel vermogen heb je nodig?

 

Wat is infrarood terrasverwarming?

Er zijn twee soorten terrasverwarming, namelijk de producten die werken op gas en de elektrische variant. Een infrarood terrasverwarming is variant die snel in opkomst is. We kennen allemaal de elektrisch straalkachel die de lucht in de nabijheid opwarmt. Dit kan buiten is niet echt efficiënt: een hoop warme lucht verdwijnt natuurlijk.

Infrarood verwarming werkt heel anders: de infraroodstraling verwarmen direct de mensen, banken, kasten enz, ofwel de objecten. Dit noemen we stralingswarmte en is een directe vorm van verwarmen en daardoor de efficiëntste vorm van elektrisch verwarmen.

 

Voordelen van infrarood terrasverwarming

De titel van dit artikel geeft het al, wij zien vijf voordelen voor infrarood terrasverwarming. In willekeurige volgorde zijn de voordelen:

 1. Infraroodstraling verwarmt jou. Zoals al aangegeven, niet het gehele terras moet verwarmt worden, maar alleen jij en je vrienden en familie. Infrarood verwarmt jouw lichaam en de ervaren gevoelstemperatuur is hoger en aangenaam. Je bent daardoor sneller warm
 2. Gas heaters maken lawaai. Niet hard, maar je hoort ze altijd zoemen. Infrarood terrasverwarming niet. Er is geen ventilator, je ervaart alleen de warme gloed en de sfeer blijft gezellig. En daar gaat het toch om?
 3. Een infrarood terrasverwarming is gezond. Er worden geen afvalstoffen uitgestoten, maar ook voor je lichaam is het gezond: de bloedsomloop wordt gestimuleerd en eventuele aanwezig spierpijn wordt verlicht
 4. Het onderhoud is minimaal. Er zijn geen gasflessen en/of ventilatoren nodig
 5. Deze manier van het verwarmen van je terras, veranda of serre is efficiënt. Er wordt niet meer warmte afgegeven dan nodig.

 

Ophang hoogte van infrarood terrasverwarming

Elke heater heeft een stralingsbereik. Als je deze warmtebron te hoog ophangt, kan je weinig ervaren van de afgegeven stralingswarmte. Andersom geldt natuurlijk ook: te laag betekent dat je snel het te warm krijgt. Wij hanteren een aantal vuistregels (vanaf de vloer gemeten)

 

 • Tot 2 meter, maximaal 1500 watt
 • Tussen 2 en 2,5 meter, maximaal 2000 watt
 • Tussen 2,7 en 3 meter, maximaal 3000 watt

 

Nu we de hoogte weten, willen we ook graag weten hoe het oppervlakte kan zijn om op te warmen. Ook daar hebben we een aantal vuistregels voor:

 • Tot ca 4 m2: 1200 Watt
 • Tot ca 6 m2: 1800 Watt
 • Tot ca 8 m2: 2400 Watt

 

Welke model moet ik kiezen?

Zoals gezegd is infrarood terrasverwarming erg in opkomst. Er zijn veel soorten producten in allerlei wattages en afmetingen. Op onze veelbezochte pagina infrarood heater bieden wij overzicht van de meest gangbare modellen.

De laatste innovatie is de infraroodheater met wifi. Dit is een veelzijdige slimme infraroodheater die een eigen afstandsbediening heeft, maar ook bediend kan worden met een app op je smartphone. Het product is beschikbaar in drie verschillende vermogens: 1200, 1800 en 2400 Watt, dus voor vele plekken te gebruiken.

De opwarmtijd is maar 5 minuten en werkt al bij buitentemperaturen van tussen de 5 en 10 graden Celsius.

Meer weten? Op onze website hebben wij een uitgebreid artikel over waarop je moet letten bij de aanschaf van een elektrische terrasverwarmer.

https://extrawarmte.nl/product-categorie/alle-infraroodpanelen/terras/