TB Wonen
Image default
Tuin inrichting

Waarom professioneel tuinontwerp het verschil maakt

Wanneer het tijd is om een tuin in te richten is het niet voldoende om maar wat planten en bomen te planten en te hopen op het beste. Je wilt dat je tuin goed past bij de rest van jouw huis en daar een mooie toevoeging aan is. Sommigen willen top of the line materialen en artikelen en hebben daar alles voor over. Anderen willen het juist zo minimalistisch mogelijk. Het is echter niet makkelijk om alles zelf te plannen, budgetteren, in te bouwen en te onderhouden. Daarom komt het vaak voor dat mensen hun tuin laten ontwerpen door professionals. Dit heeft onze voorkeur en in dit blog wordt duidelijk waarom.

Ervaring

Om maar met de duidelijkste en voornaamste reden te beginnen waarom professioneel tuinontwerp het verschil maakt, gaan we het hebben over ervaring en specialisatie. Een gemiddeld Nederlander verhuisd zo’n 7 keer in zijn leven, maar hoe vaak de gemiddelde Nederlander zijn tuin renoveert of uit het niets opbouwt is niet duidelijk. Je kunt het waarschijnlijk op twee handen als niet één hand tellen hoe vaak dit gebeurd. Aangezien tuinen ook best lang meegaan, wil je het één keer goed doen in plaats van ieder jaar opnieuw. Professionele tuinontwerpers hebben zoveel ervaring in hun specialisatie dat deze mensen de eerste keer meteen een goede tuin voor je maken en deze dus gelijk langdurig mee kan gaan. Zelf zul je waarschijnlijk veel meer moeite en tijd kwijt zijn puur op basis van inefficiënt werk.

Meerwaarde

Een professioneel tuinontwerp is belangrijk voordat je de tuin laat bouwen. Maar dat zelfde ontwerp kan ook zomaar de waarde van jouw huis verhogen wanneer dit ontwerp gerealiseerd wordt. Een mooi huis kan natuurlijk extra waarde opleveren wanneer de tuin mooi is afgewerkt en nog een tijd mee kan gaan bij de verkoop. Het is wel belangrijk om deze meerwaarde te onderhouden nadat het gemaakt is. Daarnaast kan het verkoopproces van het huis ook een stuk sneller gaan aangezien je meer potentiële kopers lokt wanneer huis en tuin een mooi geheel zijn. Het is dus een voordeel voor het verkoopbedrag en de algehele aantrekkingskracht.

Besparing

Hoewel een tuindesign meestal niet goedkoop is om te realiseren, zijn er toch mogelijkheden om te besparen. Allereerst bespaar je natuurlijk een hele hoop tijd door het proces niet zelf aan te gaan. Het is voor de gemiddelde persoon teveel moeite om alles te organiseren, te plannen, te budgetteren en uit te voeren naast een fulltime baan. Een ander aspect waarop je kunt besparen is geld. Hierbij moeten we weer nadenken over het feit dat je het liever één keer goed doet, dan zes keer fout. Een professioneel tuinontwerp kan veel geld kosten, maar zal uiteindelijk waarschijnlijk langer meegaan dan de aantal pogingen die je zelf doet. Waar steeds wat aan mankeert of wat het steeds net niet is voor je en je het vroeg of laat toch opnieuw wilt doen.

Maatwerk

De kans om je tuindroom waar te maken door middel van een professioneel tuinontwerp is iets dat besproken kan worden met de ontwerper zodat er echt werk op maat plaatsvindt. Hier hebben de experts dan ook een aantal attributen, applicaties en samples voor. Dit hebben ze om zo goed mogelijk in beeld te brengen hoe het eruit gaat komen te zien en zodat je duidelijker kan maken hoe en wat je wilt in jouw tuin. Het mooie van maatwerk is dat alles persoonlijk en professioneel is. Alles wordt tot in de puntjes uitgewerkt en afgewerkt zodat jij jouw droomtuin kan realiseren.

Oplossingen

Professionele tuinontwerpers hebben vaak een hoog creatief denkvermogen. Hierdoor kunnen deze experts problemen waar wij geen oplossing voor kunnen vinden, vaak toch op creatieve manier oplossen. Waar je vooral aan moet denken als voorbeelden zijn hellingen, beperkte ruimte en schaduwrijke gebieden.

Nu weet je waarom een professioneel tuinontwerp van een tuindesigner het verschil kan maken tussen een mooie tuin die goed past bij het huis, en een tuin die je uiteindelijk een aantal keren opnieuw probeert te fatsoeneren zonder succes en met veel stress. Overweeg de keuze voor een professional de volgende keer dat je een tuin wilt ontwerpen, aangezien het je in ieder geval veel tijd en misschien nog wel geld bespaart.