TB Wonen
Image default
Verzekeringen

Tips om de brandveiligheid te verbeteren

In ieder huis kan een keer brand uitbreken. Maar je kunt er veel aan doen om de gevaren te verminderen en ervoor te zorgen dat jouw huis zoveel mogelijk brandveilig is. Hoe krijg je dit precies voor elkaar? Wij zetten de beste tips voor een betere brandveiligheid hier voor je op een rij. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een goede schoorsteenvegen verzekering, zodat de schoorsteen door een expert wordt gereinigd en er geen brand in het rookkanaal kan uitbreken.

Laat de schoorsteen regelmatig controleren

Als je een houtkachel of open haard gebruikt in huis is een schone schoorsteen erg belangrijk. Je kunt hier namelijk brand in huis mee voorkomen. Daarnaast is het ook veiliger voor jouw eigen gezondheid, omdat je met een schoon rookkanaal de kans op koolmonoxidevergiftiging verkleint. Zie je het niet zitten om zelf het dak op te gaan om de schoorsteen te vegen? Ga dan op zoek naar een goede schoorsteen veger in de buurt en laat deze minstens eenmaal per jaar de schoorsteen reinigen. Op die manier ben je zeker van een veilig rookkanaal!

Zorg voor een schone kachel

Zorg naast een schone schoorsteen er ook voor dat de kachel zelf schoon is. Verwijder geregeld met een stofzuiger of stoffer en blik de losse asresten. Te veel as kan leiden tot verstoppingen van het rookkanaal. Dit verhoogt de kans dat er koolmonoxide vrijkomt, wat erg schadelijk is voor je gezondheid. Hou de kachel of open haard daarom geregeld bij.

Installeer voldoende rookmelders

Door een rookmelder wordt rook op tijd opgemerkt. Er gaat direct een luid alarm af, zodat je op tijd in kunt grijpen in geval van brand. Het is aan te raden om meerdere rookmelders in de woning te plaatsen. Hang er een in de slaapkamer, woonkamer en in de gang van iedere verdieping. Kijk uit met de plaatsing in de keuken of badkamer – stoom van koken of douchen kan het alarm onnodig af laten gaan!

Plaats een brandblusser binnen handbereik

Ook is het een slim idee om een brandblusser in huis te hebben. Bewaar deze op een handige plek, zoals in de keukenkast, of in de gangkast. Zorg ervoor dat hij direct in het zicht ligt wanneer je de kast openmaakt zodat je hem altijd binnen handbereik hebt. Heb je een open haard? Plaats daar dan een emmer zand bij in de buurt. Dit werkt het beste wanneer je een groot uitslaand vuur hebt dat snel geblust moet worden.