TB Wonen
Image default
Bedtextiel

De voordelen van een goed kussen

Het juiste kussen kan nekpijn helpen verminderen en je slaapkwaliteit verbeteren. Slaapexperts raden je aan om een ergonomisch kussen te kiezen dat comfortabel en ondersteunend is. Deze moet ook geschikt zijn voor je lengte en lichaamstype. Daarnaast moet je rekening houden met factoren zoals de stevigheid van het kussen, het  materiaal zoals traagschuim of latex, de temperatuur omdat je misschien op iets koels wilt slapen en hoe lang je hem al hebt voordat je hem vervangt. Je kunt ook twee verschillende soorten kussens gebruiken als één niet voldoende ondersteuning biedt. Plaats bijvoorbeeld een extra stevig kussen onder een zachtere toplaag voor extra comfort zonder de uitlijning van de wervelkolom op te offeren. Houd ook rekening met de onderstaande voordelen van het hebben van het juiste kussen.

Lage rugpijn zal verdwijnen

Lage rugpijn is een veel voorkomende klacht bij mensen die niet over het juiste kussen beschikken. Als je onderrug pijn doet, slaap je waarschijnlijk op een plat of dun kussen dat niet genoeg steun geeft. Wanneer je op je zij of buik slaapt en in die houdingen niet genoeg steun heeft, trekt de zwaartekracht je ruggengraat naar beneden. Dit kan stress veroorzaken op spieren, ligamenten, pezen en gewrichten. Het resultaat hiervan is een zere onderrug. Om dit probleem voor eens en voor altijd te verhelpen, moet je op zoek naar een kussen dat voldoende ondersteuning biedt wanneer je op je zij slaapt of op je buik ligt. Verander de positie van je lichaam zodat het geen pijn meer veroorzaakt. Als je bijvoorbeeld last hebt van lage rugpijn terwijl je op je zij slaapt, probeer dan een contour kussen of een kussen van traagschuim. Dit soort kussens vormt zich naar je lichaam en behoudt zijn vorm in de loop van de tijd, zodat ze de hele nacht constante ondersteuning bieden, ongeacht op welke manier je in bed ligt.

Betere kwaliteit slaap

Een van de meest essentiële gezondheidsvoordelen van het hebben van het juiste kussen is dat je een betere nachtrust kunt krijgen. Als je goed slaapt, wordt je uitgerust wakker en voel je je meer verfrist en energieker om je dagelijkse taken te voltooien. Daarnaast zal je waarschijnlijk productiever zijn. Bovendien helpt deze verbeterde slaapkwaliteit je algehele stemming en geluksniveaus te verbeteren. Dat kan het voor mensen met een depressie of angststoornis gemakkelijker maken om met hun aandoening om te gaan.