TB Wonen
Image default
Gezond wonen

Slimme tips om je huis te isoleren en te besparen op je stookkosten

Wil jij ook je energiekosten verminderen en ben je daarom op zoek naar manieren om je huis beter te isoleren? Als je huis slecht geïsoleerd is kan het je een hoop geld kosten, zelfs tot wel 1400 euro per jaar aan extra stookkosten. Je kunt dus veel besparen door je huis goed te isoleren, maar waar begin je dan mee? Hieronder vind je een vijftal tips die je kunnen helpen om je huis beter te isoleren zodat de warmte binnen blijft en jij kunt besparen op je stookkosten.

 

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen kunnen helpen om je huis beter te isoleren. Deze kozijnen bestaan namelijk aan de binnenkant uit kleine luchtkamers, een beetje vergelijkbaar met een honingraat. Door deze luchtkamers ontstaat er een laag met stilstaande lucht waar een isolerende werking van uit gaat. Is het dus tijd om je kozijnen te vervangen dan kun je ook nog eens besparen op je stookkosten door te kiezen voor kunststof kozijnen. 

 

Dakisolatie

Warme lucht heeft de eigenschap om op te stijgen, daarom is het op zolder altijd warmer dan beneden in de huiskamer. Het is ook de reden waarom je veel warmte verliest door het dak. Als je het dak goed zou isoleren kun je tot wel 30% besparen op je energierekening. Breng een isolerende laag aan die tussen de 15 en 20 centimeter dik is zodat het voldoende isoleert. Heb je een lage vliering of een zolder die je eigenlijk niet gebruikt dan zou je ook de zoldervloer kunnen isoleren. De zoldervloer isoleren is makkelijker en goedkoper en geeft hetzelfde resultaat. 

 

Dubbelglas

Bij dubbelglas zit er een luchtlaag tussen twee lagen glas waardoor er een isolerende laag ontstaat en er minder warmte verloren gaat. Er zijn verschillende soorten dubbelglas, maar als je besluit om dubbelglas te plaatsen kies dan minimaal voor HR++beglazing. Dit glas is namelijk voorzien van een extra isolerende coating waardoor het nog beter isoleert dan HR+ en normaal dubbelglas. Je kunt ook triple glas laten plaatsen wat uit drie lagen glas bestaat waardoor het nog beter isoleert. 

 

Voorzetramen

Wanneer je in jouw huis geen dubbelglas mag of kan plaatsen, bijvoorbeeld omdat je in een monument woont, kun je hetzelfde effect creëren door voorzetramen te plaatsen. Voorzetramen houden tocht tegen waardoor er een aangenamer leefklimaat in huis ontstaat. Daarnaast kun je met het plaatsen van voorzetramen het warmteverlies in een ruimte tot zo’n 50% reduceren, en dat merk je direct in je energieverbruik. Je investering in voorzetramen verdient zichzelf dan in korte tijd terug. 

 

Gordijnen 

Gordijnen zorgen niet alleen voor een sfeervolle uitstraling, maar kunnen ook helpen om je huis te isoleren en te besparen op je stookkosten. Gesloten gordijnen die van het plafond tot de vloer reiken creëren een extra isolatielaag als ze gesloten zijn. En het gordijn zorgt er ook voor dat er geen tocht naar binnen kan komen. Lange gordijnen zijn een relatief goedkope manier om voor meer isolatie te zorgen en je huis krijgt er ook een warme uitstraling door.