TB Wonen
Image default
Industrie

Wanneer een CO2 brandblusser gebruiken?

Wanneer een CO2 brandblusser gebruiken? 

Blog Inleiding: Een CO2-blusser is effectief bij het blussen van kleine branden waarbij elektrische apparatuur onder spanning staat. Ze worden vaak gebruikt in computerruimtes, laboratoria en andere plaatsen waar gevoelige apparatuur aanwezig is. Het is belangrijk om te weten wanneer en hoe u een CO2-blusser moet gebruiken, zodat u uw eigendom kunt beschermen en verdere schade kunt voorkomen.

Hoe werkt een CO2-blusser?

Een CO2 blusser werkt door de zuurstof in de branddriehoek te verdringen. De branddriehoek is een model dat de drie elementen weergeeft die nodig zijn voor een brand: brandstof, hitte en zuurstof. Door één van de elementen te verwijderen, kun je een brand blussen. In het geval van een CO2 brandblusser wordt de zuurstof verdrongen door koolzuurgas. Hierdoor verstikt het vuur en dooft het snel.

 

Wanneer moet ik een CO2-blusser gebruiken?

CO2-blussers mogen alleen worden gebruikt bij kleine branden waarbij elektrische apparatuur onder spanning staat. Ze zijn niet effectief bij vet- of oliebranden. Bovendien kunnen CO2-blussers gevaarlijk zijn voor gebruik in gesloten ruimtes omdat zij de zuurstof in de ruimte verdringen, wat schadelijk of zelfs dodelijk kan zijn voor mensen 

 

Hoe gebruik ik een CO2 brandblusser?

Het gebruik van een CO2 brandblusser is relatief eenvoudig. Zorg er eerst voor dat de ruimte rond de brand goed geventileerd is. Verwijder vervolgens de pin van de bovenkant van de brandblusser en richt de spuitmond op de basis van de brand. Knijp langzaam in de hendel totdat de gehele inhoud is afgevoerd. Zodra de brand is geblust, belt u 911 en probeert u geen elektrische apparatuur aan te zetten voordat deze door een deskundige is gecontroleerd 

CO2-blussers zijn effectief bij het blussen van kleine branden waarbij elektrische apparatuur onder spanning staat. Als u weet wanneer en hoe u ze moet gebruiken, kunt u uw eigendom beschermen en verdere schade voorkomen. Als u vragen heeft over het gebruik van een CO2-blusser of over brandbestrijding in het algemeen, neem dan contact op met uw plaatselijke brandweer voor meer informatie.

 

https://preventieshop.nl/