TB Wonen
Image default
Isolatie

Koud huis in de winter: Dit moet je doen

Een warme trui aan, dikke sokken, een extra deken op de bank… Als Nederlander herkennen we het allemaal wel. De winters in Nederland kunnen soms nogal streng zijn. Ondanks dat je de verwarming in je huis hebt aan staan heb je het nog steeds koud en voel je de toch je huis binnendringen. Hoe kan dit toch? Hoe zorg je ervoor dat je huis niet meer koud voelt in de winter, maar gewoon lekker warm? Een echt isolatiespecialist heeft een aantal goede tips op een rijtje gezet om jouw huis winterklaar te maken. En je kunt de tips direct zelf toepassen zonder expert.

 

#1 Dikke gordijnen

Het aanbrengen van dikke gordijnen kan goed helpen met het buitenhouden van koude lucht die van buiten naar binnen probeert te dringen. Zo kan de tocht als nog langs de kieren in de deur gaan, maar houden de gordijnen deze koude lucht als tweede laag goed tegen waardoor het niet de woonkamer in kan komen. Daarbij zijn dikke gordijnen ook erg opkomend en zie je ze steeds meer bij gezinnen in huis hangen.

 

#2 Plaats isolatiestrips

Merk je dat er tocht tussen de kieren van je ramen of deur komt? Dan kunnen isolatiestrips een uitkomst bieden. Plak de isolatiestrips op de rand van de kieren en ze zullen enorm veel tocht tegenhouden. Zeker in de winter kan dit echt het verschil maken. Je kunt verschillende tochtstrips gebruiken, maar zorg er wel voor dat je een goed merk koopt. Deze werken over het algemeen beter dan goedkope tochtstrips. De plakranden van de  goedkope merken laten namelijk sneller los.

 

#3 Geef je radiator de ruimte

Wanneer de radiator in je huis is bedekt door een bank, een kast, stoelen of andere meubelen kan de radiator zijn warmte niet goed kwijt. Als gevolg wordt de ruimte niet goed verwarmd en verlies je enorm veel energie. Om dit te voorkomen kun je de radiator het beste genoeg ruimte geven om de warmte te kunnen laten verspreiden. Wanneer je dit aanpast zul je direct een groot verschil voelen.

 

#4 Breng tochtborstels aan

Sluit je woonkamer aan op een koude gang, garage of achterdeur naar de tuin? Tochtborstels zijn de uitvinding van de eeuw! Ze zijn snel aan te brengen en kunnen erg veel kou uit de gang tegenhouden. Deze kleine verbetering kan veel koude tocht tegenhouden. Heb je een vloertapijt? Dan wordt het lastiger om tochtborstels aan te brengen. Deze bewegen namelijk erg zwaar over tapijt. Heb je laminaat of tegels in je woonkamer liggen? Dan werken tochtborstels wel erg goed.

 

#5 Bonustip

Is je huis gebouwd vóór 1980? Dan kun je in aanmerking komen voor een subsidie voor het laten isoleren van je huis. Zo kun je vloerisolatie, dakisolatie en gevelisolatie laten aanbrengen voor een lagere prijs en enorm veel geld besparen op je energiekosten. Je kunt meer informatie over subsidies voor isolatie vinden op de website van de overheid. Zo bent u volledig geïnformeerd over de mogelijkheden.

 

Conlusie

Er zijn dus verschillende kleine dingen die je kunt doen om je huis al beter bestendig te maken tegen tocht en kou. En dit hoeft niet eens zo duur te zijn. Wil je toch graag isolatie aanbrengen in je huis, dan kun je het beste gebruik maken van de huidige subsidie.

https://alsaisolatie.nl/