TB Wonen
Image default
Raamdecoratie

Wat voor soorten raambekleding zijn er?

Raambekleding is een geweldige manier om privacy en stijl aan je huis toe te voegen. Er zijn verschillende opties voor raambekleding verkrijgbaar, waaronder rolgordijnen, luiken en jaloezieën. Met deze producten kan je licht of warmte tegenhouden en bescherming bieden tegen indringers.

Jaloezieën

Jaloezieën zijn een soort raambekleding die kan worden gebruikt om licht tegen te houden en de temperatuur in een kamer te regelen. Jaloezieën zijn er in vele soorten, waaronder stof, hout of aluminium. Een houten jaloezie past bijvoorbeeld bij goed bij een warme inrichting, waar een aluminium jaloezie meer past bij een strakkere en meer moderne inrichting.

Jaloezieën zijn een goede keuze als je stijl en privacy in jouw huis wilt creëren zonder al te veel geld uit te geven aan raamdecoratie. Naast het blokkeren van licht en het bieden van privacy, kunnen jaloezieën ook helpen bij het reguleren van de temperatuur door overdag zonlicht tegen te houden en ’s nachts de warmte binnen te houden.

Jaloezieën zijn er in verschillende stijlen, afhankelijk van de uitstraling die je wilt: sommige hebben lamellen die evenwijdig aan elkaar lopen; andere hebben lamellen die naar het midden van het raam toe buigen; weer andere hebben allerlei vormen, zoals rozetten of zeshoeken. Bij Topjaloezieën vind je jaloezieën in alle soorten en maten voor de beste prijs.

Rolgordijnen

Rolgordijnen zijn een van de meest voorkomende en veelzijdige soorten raambekleding. Ze zijn gemaakt van stof en zijn er in veel verschillende stijlen. Rolgordijnen kunnen aan de bovenkant van het raam worden opgehangen, zoals jaloezieën of rolluiken, of ze kunnen op scharnieren worden bevestigd zodat je ze naar binnen of naar buiten kunt openen.

Gordijnen

Gordijnen zijn een type raambekleding dat in veel verschillende vormen en maten kan worden gevonden, met veel verschillende toepassingen. Hoewel ze licht van buiten kunnen blokkeren, blokkeren ook voor een deel geluid. Gordijnen zijn meestal gemaakt van stof of vinyl en zijn verkrijgbaar in een scala van kleuren en patronen die passen bij elke inrichting. Ze kunnen ook worden gevoerd met verduisterende voeringen voor maximale privacy en blokkering van zonlicht.

Gordijnen werken goed voor zowel kamers waar geluid een probleem is (zoals slaapkamers) als voor kamers waar privacy belangrijk is (zoals badkamers). Als je echter lawaai buiten wilt houden en toch natuurlijk licht binnen wilt laten, of omgekeerd, zijn er andere opties beschikbaar zoals zonneschermen of jaloezieën.

Rolluiken

Het andere type raambekleding dat je misschien al gezien hebt, is het rolluik. Het rolluik bestaat uit een reeks horizontale lamellen die met elkaar verbonden zijn door een koord. Deze worden vaak gebruikt om de zon te blokkeren of de kou buiten te houden en kunnen naar behoefte omhoog of omlaag worden gebracht. Vaak is er ook een elektrische motor aanwezig waardoor je alleen een knopje hoeft in te drukken om de rolluiken te sluiten.