TB Wonen
Image default
Badtextiel

Geeft uw kussen u een stijve nek terwijl u slaapt?

Is uw kussen slecht voor uw nek – en uw nachtrust?

Het soort kussen dat je kiest en hoe je erop slaapt, maakt een groot verschil in hoe uitgerust je je zult voelen als je ’s ochtends wakker wordt.

Alle manieren waarop je overdag draait en buigt in de aanloop naar bedtijd spelen ook een rol in het proces. Het kiezen van het juiste kussen, het elimineren van een aantal veel voorkomende slaapgewoonten en weten hoe je jezelf het beste in je bed positioneert voordat je het hooi induikt, kan je helpen om je beste nachtrust te krijgen.

Wat veroorzaakt nekpijn ’s nachts?

We hebben overdag zoveel slechte gewoontes die pijn in de nek, rug en wervelkolom veroorzaken. Slungelig zitten tijdens het werk, lopen of eten is er één van. Om nog maar te zwijgen van het voortdurend naar beneden kijken op je smartphone of computer, waardoor je nekpijn krijgt.

Op je rug slapen met je achterhoofd op je kussen en je hoofd naar voren gebogen maakt het probleem alleen maar erger. Slapen met je kin tegen je borst kan je nek overbelasten omdat de meeste van onze dagelijkse activiteiten op die manier gebeuren. Op je zij slapen met je hoofd drastisch gebogen is ook niet ideaal. En nog erger? Op je buik slapen met je hoofd gedraaid en gekanteld in een rare hoek.

Als een van deze dingen je klinkt, ben je zeker niet de enige, het zijn de voorkomendste slaaphoudingen. En hoewel de meesten van ons ze (verkeerd) doen, is er een ideaal kussen en een goede manier om te slapen die uw nek en ruggengraat de juiste ondersteuning geeft voor een veel betere nachtrust.

Hoe kiest en gebruikt u het beste kussen?

De vuistregel voor een goed kussen voor nekklachten is dat het uw nek parallel moet houden aan het matras, in plaats van naar beneden of omhoog gebogen. 

De meest voorkomende fout die mensen maken is het kiezen van een kussen dat je nek naar voren of naar één kant buigt. Het kan in het begin comfortabel aanvoelen. Maar als je eenmaal urenlang in slaap valt en je nek niet goed wordt ondersteund, kunnen er allerlei nekproblemen ontstaan terwijl je slaapt, waarvan je je misschien pas bewust wordt als het te laat is. 

Nekpijn en een stijve nek komen het meeste voor. Daarnaast kun je problemen krijgen met je hele wervelkolom die de verkeerde kant op draait, wat over een lange periode blijvende schade kan veroorzaken.

Om deze problemen te voorkomen, geeft hij zeven tips voor het kiezen van het meest nek vriendelijke kussen:

1. Kussens die zich aan uw houding aanpassen zijn het beste

Cervicale contour kussens werken het beste voor de meeste mensen, zegt hij. Uw hoofd rust in een holte in het midden. Uw nek rust op een minder hoge kant als u op uw rug ligt, of op een meer hoge kant als u op uw zij ligt.

Schuimrubberen contour kussens ondersteunen uw nek het best.

2. Latexschuim is over het algemeen het beste materiaal

Natuurlatex biedt ondersteuning zonder je op te warmen zoals traagschuim.

“Mensen realiseren zich misschien niet dat ze het ’s nachts warm krijgen. Dit kan zorgen voor een onrustige slaap. Door koeler te slapen, slaap je dieper,” zegt Dr. Bang.

Natuurlijk, als je allergisch bent voor latex, kun je beter traagschuim kussens gebruiken.

3. Veren kussens veroorzaken de meeste nekpijn

Ze mogen dan betaalbaar zijn, maar veren kussens geven niet veel stabiliteit aan de nek. 

“Ze voelen super comfortabel aan als je er voor het eerst in gaat liggen. Maar de veren bewegen als je dat doet, dus je krijgt geen steun, waardoor je pijn krijgt,” zegt Dr. Bang. 

Donzen kussens bieden iets meer steun, maar moeten nog steeds worden opgeschud. Als je echter allergisch bent voor huidschilfers van dieren, is geen van deze vullingen geschikt voor jou.

4. Boekweit kussens zijn lawaaierig

“Het fijne van boekweit kussens is dat je heel koel slaapt en dat er veel lucht tussen de rompen circuleert,” wijst Dr. Bang erop.

Boekweit kussens zijn ook kosteneffectief, hebben hernieuwbare vulstof en ondersteunen je nek als je op je zij slaapt.

Maar de rompen maken lawaai als ze bewegen tijdens de nacht, en die steun kan wegglijden zoals het zou doen in een zitzak, merkt hij op.

5. De voordelen van gemengde vulstoffen zijn onduidelijk

Er is niet veel onderzoek dat zou aandringen op een automatische aanbeveling voor hoofdkussens met gemengde vulstoffen zoals traagschuim of latex met versnipperd schuim en een gel-inzetstuk. 

“Hoofdkussens met te veel materiaal erin gepropt of die te donzig blijven, kunnen uw nek in een ongemakkelijke positie houden,” zegt Dr. Bang. Versnipperd schuim kan u verkoelen, maar verliest zijn stabiliteit na verloop van tijd als u op uw zij slaapt. 

En hoewel traagschuim zich naar uw rondingen vormt, betekent dat niet noodzakelijk dat u precies de ondersteuning krijgt die u nodig hebt. Deze categorie kan een aanbeveling zijn voor trial and error. Als u pijn ervaart na het slapen, kunt u het beste een andere optie proberen.

6. Lichaamskussens en zijkussens kunnen nuttig zijn

Als je de gewoonte hebt om op je buik te slapen, wat niet ideaal is, kunnen lichaams- en zijkussens je slaaphouding verbeteren. 

“Ze geven de druk op de buik waaraan u gewend bent geraakt, terwijl u in een zijligging blijft”.

Deze kussens kunnen helpen om uw ruggengraat in lijn te houden en uw groeiende buik te ondersteunen tijdens de zwangerschap of als u toevallig grote heupen hebt.

7. Houd rekening met de hardheid of zachtheid van uw matras

Als je een steviger matras hebt, heb je een dikker kussen nodig omdat je schouder dan niet meer zo diep in het matras zakt. 

“Het kussen zal een grotere ruimte tussen uw hoofd en uw matras moeten vullen,” zegt Dr. Bang.

Als je een traagschuim matras topper of een pillow-top matras hebt, heb je een dunner kussen nodig, omdat je schouder in het bed zal wegzakken. 

“Het kussen moet een kleinere ruimte tussen uw schouder en uw hoofd vullen”, zegt hij.

Het juiste kussen kiezen

“Elk kussen heeft zijn voor- en nadelen. Er is niet één type kussen dat aan ieders behoeften voldoet,” benadrukt Dr. Bang. “Maar deze richtlijnen zijn gebaseerd op onderzoek en kunnen u helpen een kussen te vinden dat bij u past. Als u uw houding overdag in de gaten houdt en ’s nachts een kussen kiest dat uw nek goed ondersteunt, slaapt u beter en pijnvrij. Als je problemen blijft houden, maak dan een afspraak met je chiropractor.”

https://slaaponline.nl