TB Wonen
Image default
Huis bouwen

Zo bescherm jij jouw zonnepanelen tegen vogels

Vogels rondom een woning zijn nooit gewenst. De vogels vervuilen immers uw omgeving en woning en hebben bovendien een negatieve invloed op de rust. Daarnaast zijn met name eigenaren van zonnepanelen erg ontevreden over de vogels in de omgeving. De vogels kunnen immers behoorlijke invloed hebben op het rendement, oftewel het financiële voordeel, van de zonnepanelen. 

Gedurende het jaar zoeken vogels naar een ultieme schuilplek voor zowel de roofvogels als de weersomstandigheden. In de zomer zou deze schuilplek schaduw bieden en in de winter juist opwarming. Zonnepanelen bieden een ideale schuilplek voor de kleinere vogels. Benieuwd waarom en wat je ertegen kunt doen? Lees snel verder.

Waarom bieden zonnepanelen een ultieme schuilplek?

De zonnepanelen worden niet altijd direct op het dak bevestigd, maar een stukje daarboven. Hierdoor vindt er een ruimte plaats tussen het dak en de panelen. Doordat de panelen, gedurende de zomer, de zon tegenhouden, is deze ruimte in de schaduw ideaal voor de vogels. Daarnaast warmen de zonnepanelen gedeeltelijk op als zij energie produceren. In de winter is dit een ideale eigenschap, doordat de vogels zich hierdoor kunnen opwarmen gedurende de koudere dagen. Verder zullen de zonnepanelen een hulpmiddel zijn om de roofvogels te ontvluchten. 

Waarom zijn vogels onprettig rondom de zonnepanelen?

Indien de vogels een ideale schuilplek hebben gevonden om zich te nestelen, zullen zij materialen bijeen rapen om het nestje te bouwen. Door heen en weer te vliegen, zullen er materialen en uitwerpselen op uw zonnepanelen terecht komen. De zonnecellen waarop deze materialen en uitwerpselen liggen, zullen minder goed in staat zijn om het zonlicht op te vangen, waardoor het rendement zal verlagen. Doordat de eigenaren van zonnepanelen streven naar een optimaal rendement, zodat zij zo snel mogelijk hun investering terugverdienen en kunnen spreken van pure winst, zullen de vogels een negatieve factor zijn. Om die reden zijn kraaien en duiven onder zonnepanelen niet gunstig voor de eigenaren.

Hoe houd je de vogels weg?

Het is uiteraard lastig om de vogels weg te houden, doordat je in dat geval de gehele woning af zou moeten schermen. Toch is het mogelijk om het de vogels minder aantrekkelijk te maken, door bijvoorbeeld zonnepanelen vogelwering te plaatsen. Hierdoor kullen de vogels niet langer plaatsnemen onder de zonnepanelen, waardoor de vogels ook minder snel in jouw omgeving rond zullen vliegen.

https://birdblocker.eu/